ΕΘΝΙΚΑ

Eρντογάν: Θέλει δύο κράτη-«Δεν έλαβα επιστολή Aναστασιάδη» (βίντεο)

Eρντογάν: Θέλει δύο κράτη-«Δεν έλαβα επιστολή Aναστασιάδη» (βίντεο)

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας, η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε ότι έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας.

O Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του, που αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως νέου Προέδρου της Τουρκίας, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στο κυπριακό. Δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς για μια λύση, που θα εδράζεται στις αρχές της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, των δυο ιδρυτικών κρατών και στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και να οδηγηθούν το συντομότερο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, επανέλαβε τα περί διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας και δήλωσε η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας, η οποία να μην βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα, τη Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε για την επιστολή Αναστασιάδη, την οποία, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είχε μεταφέρει στην Άγκυρα, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την τελετή παράδοσης της τουρκικής προεδρίας.

Η απάντησή του δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αφού δήλωσε ρητά πως δεν έχει λάβει τέτοια επιστολή. Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε «ποιός μετέφερε την επιστολή».

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι το ψευδοκράτος συνιστά «υπόδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο» και διαβεβαίωσε τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ντερβίς Έρογλου, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι σε δύο-τρεις μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα υπάρξει καί προσπάθεια για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκλητικά ανέφερε, το όφελος από αυτό το έργο δεν προορίζεται μόνο για το βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά για ολόκληρο το νησί, αρκεί, όπως είπε, οι Ε/κ να πάρουν το χέρι ειρήνης που τους προσφέρουμε.

Κυβέρνηση: Η επιστολή παραδόθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν

«Δεν περίμενα να παραδεχθεί δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε στις Τομές στα Γεγονότα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η επιστολή παραδόθηκε».

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν και «Μπαρμπαρός» προκαλούν στα Κατεχόμενα