ΕΘΝΙΚΑ

50 χρόνια πριν: 'Ενας βασιλικός γάμος-πολλές απελάσεις Ελλήνων από τη Πόλη (βίντεο)

50 χρόνια πριν: 'Ενας βασιλικός γάμος-πολλές απελάσεις Ελλήνων από τη Πόλη (βίντεο)

Το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία γιόρτασε στην Αθήνα, την πεντηκοστή επέτειο από τους γάμους του, που έγιναν στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 στον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών. Λίγοι θυμούνται όμως, πως εκείνες τις ημέρες οι Τούρκοι απέλασαν πολλούς Ελληνες από την Πόλη.

Ο λαμπρός γάμος υπήρξε η τελευταία λαμπρή τελετή με τη συμμετοχή εστεμμένων στην Ελλάδα και ίσως η τελευταία στιγμή που το στέμμα κατάφερε να ενώσει κάτω από το σκήπτρο του τους Έλληνες, έστω και πρόσκαιρα, γύρω από το χαρμόσυνο γεγονός.

Ο 24χρονος Κωνσταντίνος έχει στεφθεί λίγο καιρό πριν βασιλιάς και η 18χρονή Ἀννα Μαρία λάμπει από φρεσκάδα.

Οι λαμπρές τελετές-παρόμοιες δεν έχουμε δει στην Ελλάδα έκτοτε- σκιάζονται από ένα πολιτικό γεγονός που περνάει σχεδόν απαρατήρητο .

Τη συνέχιση των απελάσεων των Ελλήνων υπηκόων από την Κωνσταντινούπολη, που εκείνες τις ημέρες ολοκληρώνονται. Έχουν μείνει 1800 περίπου από τους 12000 Έλληνες προς απέλαση με καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης την 16η Σεπτεμβρίου. Η υπό το Γεώργιο Παπανδρέου λαοφιλής κυβέρνηση ελάχιστα έχει κάνει για να αντιμετωπίσει το θέμα. Πάντως σε μυστικό διάβημα του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος παρακαλεί να δοθεί ένας μήνας παράταση στους απελαθέντες για να μην διαταραχθεί το κλίμα ευφορίας εν όψει των βασιλικών γάμων και "να μην νιώσουν δυστυχισμένοι κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής τους ο Έλληνας βασιλιάς Κωνσταντίνος και η μέλλουσα σύζυγος του και νύφη πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρια", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος και ερευνητής των απελάσεων, Ριντβάν Ακάρ. Η απαίτηση είναι γελοία και εξίσου γελοία είναι και η απάντηση.

nasil2

Η Τουρκία συναινεί, δίνει την δέουσα παράταση, παρά τις αντιδράσεις υπερσυντηρητικών κύκλων που ήθελαν να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα με τους Ελληνες, και αυτή δίνεται επισήμως για "ανθρωπιστικούς λόγους" . Στις 18 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των βασιλικών γάμων, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, χορηγεί την παράταση, ως προφανές δώρο γάμου προς το ζεύγος. Έπαιξε ωστόσο ως φαίνεται ρόλο και το γεγονός ότι δυο μέρες πριν, στις 16-9, οι Ελληνοκύπριοι χαλάρωσαν τον αποκλεισμό των τουρκοκυπριακών θυλάκων σε Κυρήνεια και Αμμόχωστο και επέτρεψαν την αποστολή τροφίμων στους Τουρκοκύπριους. Ο υπουργός πάντως απέφυγε να συνδέσει τα δύο ζητήματα.

10418530 10204221613276028 5733956033463438878 n

Μετά τη λήξη της μηνιαίας παράτασης, το Υπουργείο θα χαλαρώσει και άλλο. Εξαιρέθηκαν από τις απελάσεις οι άνω των 65 και ο συνοδός τους, οι σύζυγοι Τούρκων πολιτών, υπάλληλοι προξενείων, μαθητές και δάσκαλοι. Πολύ αργά φυσικά, αφού στην κατηγορία αυτή ενέπιπταν περίπου 700 άτομα απο τους 1800 που είχαν απομείνει, και κάποιοι από αυτούς που εξαιρούνταν είχαν ήδη, πριν καν λήξει η προθεσμία φύγει για την Ελλάδα.

Πίσω στην Αθήνα, τίποτα δεν έδειχνε εκείνη την ημέρα να σκιάζει την λαμπρή τελετή που διεξήχθη κανονικά..


Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πέσει, οι κυβερνήσεις των αποστατών διαδέχονται η μία την άλλη, η αντιπάθεια προς τη Φρειδερίκη έχει περάσει πλέον και προς το πρόσωπο του γιου της, ενώ ο λαός στους δρόμους καλή σκωπτικά την νεογέννητη πριγκίπισσα-διάδοχο, την Αλεξία "να πάρει θέση". Και αυτή είναι μόνο η αρχή για την οριστική κατρακύλα της χώρας προς τη δικτατορία που μαζί της θα φέρει και την πτώση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Πηγη constantinoupoli.com

Διαβάστε επίσης

Διπλωμάτης ΗΠΑ για Σκοπιανό: «Θα σας βοηθήσουμε να επιλύσετε το όνομα»