ΕΘΝΙΚΑ

Στη φυλακή 18 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία στα Σκόπια

Στη φυλακή 18 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία στα Σκόπια

Όπως αναφέρει το πρακτορείο AFP, καταδικάστηκαν χθες απόσκοπιανό ποινικό δικαστήριο18 άτομα σκοπιανής υπηκοότητας, συμπεριλαμβανομένων και πρώην υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών, σε φυλάκιση έως και 15 χρόνια για κατασκοπεία υπέρ ξένων χωρών

Μάλιστα οι Σκοπιανοί, με αβάσιμα και ανθελληνικά δημοσιεύματα επιχειρούν να εμπλέξουν στην περίεργη υπόθεση και τη χώρα μας, που αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες στις οποίες έδιναν πληροφορίες οι φερόμενοι ως κατάσκοποι.

Ο σκοπιανός δικαστής Gojko Ristov είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν «αδιάσειστα», αποδεικνύοντας σαφέστατα την ενοχή των υπόπτων.

Οι χώρες για λογαριασμό των οποίων κατασκόπευαν οι ένοχοι, δεν αναφέρθηκαν επισήμως στη δικαστική αίθουσα, ωστόσο μερίδα του σκοπιανού Τύπου, με αβάσιμα σενάρια κατασκοπολογίας ενέπλεξε και την Ελλάδα.

Κύριος ύποπτος ήταν ο σκοπιανός υπήκοος Marian Efremov, πρώην υπάλληλος των σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών, που δικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση καθώς και ο Γκόραν Στόικοφ, πρώην στρατηγός της αστυνομίας, σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Οι άλλοι ένοχοι εργάζονταν στο υπουργείο εσωτερικών και στο κοινοβούλιο της χώρας .

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η σπείρα των κατασκόπων ιδρύθηκε το 2009 και ήταν ενεργή μέχρι το 2012, οπότε συνελήφθησαν.

Κάποια μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα "ανεπίσημες πληροφορίες" από αστυνομικές πηγές, μεταδίδουν ότι οι συλληφθέντες για κατασκοπεία συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας.

Μια ακόμα ανθελληνική σκευωρία, που ούτε αποδεικνύεται, ούτε φυσικά έχει την παραμικρή βάση.

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια, από την πλευρά της, κάνει λόγο για επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στον πληθυσμό της χώρας.