ΕΘΝΙΚΑ

Τη στήριξη της Ε.Ε. στην Κύπρο ζήτησε ο Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Τη στήριξη της Ε.Ε. στην Κύπρο ζήτησε ο Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά και τις συνεχείς παραβιάσεις της ΑΟΖ της από την Τουρκία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, ζητώντας την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και μια ξεκάθαρη αναφορά στο θέμα στην έκθεση που θα εκδώσει η Σύνοδος μετά το τέλος των εργασιών.

ΟΗΕ: Να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

Εντωμεταξύ την ανάγκη «να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Kι Μουν, καλώντας παράλληλα «τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες».

Όπως επισήμανε εκπρόσωπός του, μετά τη σημερινή (23/10) συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο γ.γ. του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή, εκφράζοντας «την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων».

Και οι ΗΠΑ ζητούν επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για «να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του», όπως είπε.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων (23/10/2014) και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε φήμες για επιδείνωση της υγείας του Προέδρου Αναστασιάδη

«Δεν ανταποκρίνεται επ' ουδενί στην πραγματικότητα» αναφορές περί δήθεν επιδείνωσης της υγείας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην δήλωση τονίζεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι καλά στην υγεία του». Προστίθεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπεβλήθη το απόγευμα σε καυτηριασμό, αφού παρουσίασε ρινορραγία, σε Ειδικό Νοσοκομείο στις Βρυξέλλες και διευκρινίζεται ότι «ο ίδιος, και όχι οι θεράποντες ιατροί, επέλεξε να παραμείνει απόψε στο Νοσοκομείο καθαρά και μόνον για προληπτικούς λόγους».

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία της Ε.Ε. για τα τουρκικά «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών για την Κύπρο ζητά ο Απόστολος Κακλαμάνης