ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικές αλληλοϋποχωρήσεις

Ελληνοτουρκικές αλληλοϋποχωρήσεις
«Η Ελλάδα και η Τουρκία προχωρούν σε αμοιβαίες κινήσεις για να ικανοποιηθούν...

«Η Ελλάδα και η Τουρκία προχωρούν σε αμοιβαίες κινήσεις για να ικανοποιηθούν αιτήματα των δύο χωρών που παραμένουν επί μακρόν σε εκκρεμότητα», γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, αναφερόμενη στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στην τουρκική στην Αθήνα.

Το εκκρεμές ζήτημα των δύο πρεσβειών είναι ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε στην Ελλάδα την ανέγερση ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα σε ιδιόκτητο έδαφος, ένα «βέτο» που διαρκεί περισσότερο από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα κάνει μια σημαντική διπλωματική κίνηση αίροντας την απαγόρευση, αφού όμως προηγήθηκε από τη μεριά της Αθήνας μια διευκόλυνση στη διαδικασία αγοράς νέου κτηρίου για την τουρκική πρεσβεία.

«Και οι δύο μεριές έχουν αξιολογήσει τις εξελίξεις αυτές ως χωριστές υποθέσεις. Δεν πρόκειται για ανταποδοτικές κινήσεις», δηλώνει μια διπλωματική πηγή της Τουρκίας στην εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι τα εκατέρωθεν κωλύματα ξεπεράστηκαν ως συνέπεια της αναθέρμανσης των πολιτικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, τα τελευταία χρόνια, παρόλο που «η διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο όπως επίσης και το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη παραμένει», τονίζεται.

Το νέο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα θα ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Ατατούρκ, στο κέντρο της Άγκυρας, το οποίο είχε παραχωρήσει στο ελληνικό κράτος ο ίδιος ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ως δείγμα καλής θέλησης προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Η Ελλάδα το 1973 ζήτησε άδεια να κατασκευάσει ένα κτήριο στο συγκεκριμένο χώρο, όμως τότε απορρίφθηκε, ενώ αργότερα, ανάλογα αιτήματα έμεναν αναπάντητα.

Σύμφωνα με την Hürriyet, η ελληνική πρεσβεία έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για να την ανεύρεση του καταλληλότερου αρχιτεκτονικά σχεδίου για το νέο κτήριο.
«Στο διαγωνισμό συμμετέχουν και Τούρκοι αρχιτέκτονες», δήλωσε στην εφημερίδα μια ελληνική πηγή.

Η υλοποίηση του έργου βρίσκεται υπό την ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Παρά την οικονομική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προσχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου», σχολιάζει η ίδια ελληνική διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.

Από τη μεριά της, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αγόρασε κτήριο που ανήκε στην οικογένεια Ωνάση έναντι του ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ, για να στεγάσει το 40μελές προσωπικό της.

Διαβάστε επίσης:

Hurriyet: Η τουρκική πρεσβεία αγόρασε το σπίτι του Ωνάση στην Αθήνα