ΕΘΝΙΚΑ

Σε Ιόνιο και Κρήτη στήνουν «Ελντοράντο» για πετρέλαιο

Σε Ιόνιο και Κρήτη στήνουν «Ελντοράντο» για πετρέλαιο
Με μυστικό τρόπο ξεκινούν οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο και την Κρήτη...

Με μυστικό τρόπο ξεκινούν οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο και την Κρήτη. Οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την «ορθολογική» συμμετοχή (ξένων πολυεθνικών) εταιριών στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αρχή έγινε με τη συνάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε πως αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτης με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ανακοίνωσε την έναρξη των σεισμικών ερευνών:

«Ξεκινούμε με τις σεισμικές έρευνες. Αυτές οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν με ένα διεθνή διαγωνισμό, θα προσκαλέσουμε τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου και θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα ξέρουμε ως Ελλάδα για την περιοχή κυρίως του Ιονίου και Νότια της Κρήτης, εάν έχουμε και πόσους υδρογονάνθρακες έχουμε», είπε ο κ. Μανιάτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «πολύ σημαντική», ενώ ο υφυπουργός είπε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον φορέα έρευνας υδρογονανθράκων:
«Επιτέλους η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της Δημόσιο Φορέα μετά από 15 χρόνια πλήρους απουσίας», είπε ο κ. Μανιάτης.

Στη σημαντική εξέλιξη για την υπόθεση των υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ θα είναι και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιουλίου στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον οποίο θα συνοδεύει ο κ. Μανιάτης:

«Υπάρχει μια ευαισθησία, είναι πολύ σημαντικό, συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις και για αυτά που θα κάνουμε στο Ισραήλ», είπε στον υφυπουργό ο Κάρολος Παπούλιας.

Είναι γνωστό άλλωστε πως το Ισραήλ ενδιαφέρεται για το πετρέλαιο που υπάρχει στη χώρα μας…