ΕΘΝΙΚΑ

Τη Δευτέρα η δοκιμαστική γεώτρηση στην Κύπρο

Τη Δευτέρα η δοκιμαστική γεώτρηση στην Κύπρο
Η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη...

Η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε πρώτο στάδιο, το γεωτρύπανο θα τρυπήσει σε βάθος 1700 μέτρων.

Η Λευκωσία, με την έναρξη της γεώτρησης, πρόκειται να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σήμερα, πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα «Όμηρος» της Noble Energy, που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.

Στην πτήση θα συμμετάσχουν μόνο τρεις πιλότοι, δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

Ήδη χθες εντοπίστηκαν στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη.

«Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.