ΕΘΝΙΚΑ

Άσκηση για αντιμετώπιση αιφνίδιας κρίσης

Άσκηση για αντιμετώπιση αιφνίδιας κρίσης
Σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2011» με τη συμμετοχή και των τριών Όπλων...

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτικής κρίσης, καθώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεταμένη.

Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2011» με τη συμμετοχή και των τριών Όπλων από τις 26 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από το απόγευμα της Δευτέρας το «Πίρι Ρέις» έχει ξεκινήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπό την προστασία έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων, πλέοντας 40 περίπου μίλια νότια της Πάφου.

Βούληση των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ελληνική πλευρά να περάσει άμεσα σε αντεπίθεση αν οι «γείτονες» συνεχίσουν τις προκλήσεις περνώντας το «ρέμα».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξαπέλυσε νέες απειλές προειδοποιώντας τη Λευκωσία. «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», είπε ο κ. Αρίντς και ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν έχει στείλει τα πολεμικά της πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να πολεμήσουν.

Στο Πεντάγωνο, οι Έλληνες αξιωματικοί είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, εφαρμόζοντας σχέδια και σενάρια επί χάρτου για ενδεχόμενη κρίση μεταξύ των δύο πλευρών. Η άσκηση «Αλεξανδρος 2011» έχει στόχο να προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για μια τέτοια κατάσταση.

Στην άσκηση συμμετέχουν η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική, υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Φέτος, το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης έχει επεκταθεί μέχρι την περιοχή της Κύπρου.

Ο λόγος είναι προφανής, αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις των νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που κάνουν σεισμικές εργασίες στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο, αλλά και την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις».

Χθες Δευτέρα 12 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν έξι φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.