ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο… τρόπος του Νίκου Καραμούζη

Ο… τρόπος του  Νίκου Καραμούζη
Οι δηλώσεις του, κάποιες φορές, προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξή του...

Οι δηλώσεις του, κάποιες φορές, προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξή του Νίκου Καραμούζη στο περιοδικό “GK” της Καθημερινής.
Αυτός είναι ο άνθρωπος που άφησε τα καθηγητικά του καθήκοντα για να εμπλακεί με υποθέσεις μεγάλων οικονομικών μεγεθών, οι οποίες ερεθίζουν την περιέργεια ακόμα και του πιο αδιάφορου για τα οικονομικά πολίτη.

Το περιβάλλον του

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματικοί αντίπαλοί του θεωρούν πως έχει μια καλή ατζέντα και η σταδιοδρομία του αποτελεί ένα κρεσέντο προσωπικής ανέλιξης στο σημερινό περιβάλλον, που ως γνωστόν χαρακτηρίζεται από την οικονομική και πολιτική διαπλοκής.

Στελέχη της τράπεζας λένε ότι «ο Σπύρος Λάτσης τον έχει αφήσει κι αλωνίζει, ενώ η τράπεζα αναζητεί εναγωνίως χρήματα από κρατικά πακέτα στήριξης ή έστω μια βολική συγχώνευση».

Οι στενοί συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι «διαβάζει τις αγορές». Δεν γνωρίζουμε αν έχει παρακολουθήσει μαθήματα χειρομαντείας αλλά αν μελετήσουμε την πορεία της “Eurobank”, όπου κατέχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, σίγουρα θα του ήταν χρήσιμα κάποια επιπλέον μαθήματα αυτής της απόκρυφης τέχνης.

Η μέθοδός του για την επιτυχία

Στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στο “GK”, ο κ. Καραμούζης έχει πει: «Την κατάλληλη στιγμή να βρεθείς στον κατάλληλο τόπο και να γνωρίσεις τους κατάλληλους ανθρώπους τον κατάλληλο χρόνο. Οι γνωριμίες και οι σχέσεις δεν είναι αμελητέος παράγων για την επιτυχία». Είναι προφανές ότι και ο ίδιος έχει εφαρμόσει την παραπάνω συνταγή.

Πάντως η επιτυχία του είναι σήμερα δεδομένη: Ο κ. Καραμούζης εκτός από τους μισθούς του ως πανεπιστημιακός καθηγητής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της “EFG Eurobank” συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος.
Στο δρόμο του για την επιτυχία ο κ. Καραμούζης κέρδισε και πλήθος άλλων τίτλων:

- Πρόεδρος Δ.Σ. της Eurobank EFG Cyprus Ltd (Κύπρος).
- Αντιπρόεδρος Δ.Σ. των θυγατρικών Eurobank EFG Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε.,EFG Istanbul Securities S.A., Eurobank Tekfen A.S.(Τουρκία).
- Μέλος Δ.Σ. της θυγατρικής EFG Private Bank Luxembourg S.A. (Λουξεμβούργο).
- Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
- Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤΕ Α.Ε.).
- Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας CHIPITA Α.Β.Ε.Ε. (του γνωστού μας, του κυρ Αντρέα Βγενόπουλου της MIG, ντε).
- Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Global Finance A.E.
- Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Επίσης, ο ίδιος –στη συνέντευξή του στο “GK”- απαντά στο ερώτημα σε ποιους οφείλει ευγνωμοσύνη τα εξής: «Ο Δημήτρης Χαλικιάς άνοιξε την πόρτα της καριέρας μου και με εμπιστεύτηκε, αναθέτοντάς μου ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό, παρά το κύμα αντιδράσεων το 1985 – 86, αντιστεκόμενος ακόμη και σε κυλιόμενες απεργίες με αίτημα την απομάκρυνσή μου, διότι κάποιοι νόμιζαν ότι ήμουν «πράκτορας» των Αμερικανών και μπήκα στην τράπεζα εκτός ιεραρχίας».

Πάντως, ο δρόμος του για την επιτυχία όπως τον περιέγραψε ευθυγραμμίζεται πλήρως με δημοσιεύματα που κατά καιρούς απασχολούν την δημοσιότητα σχετικά με συναντήσεις του κ. Καραμούζη με αντικείμενο την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για την οποία το ενδιαφέρον του τραπεζικού κλάδου είναι έντονο.


Ο Καραμούζης και η Eurobank

«Πιστεύω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αν και ο μέσος πολίτης θεωρεί ότι όσοι είναι σε θέση ευθύνης ούτε ήθος έχουν ούτε ευαισθησία και ότι κάπου όλοι εμπλέκονται σε γκρίζες περιοχές δημιουργίας πλούτου, με αθέμιτα μέσα».

Αυτή η δήλωση του κ. Νίκου Καραμούζη θα μπορούσε ίσως να συνδυαστεί με τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την τράπεζα της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος στο σκάνδαλο εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την “Cosmote”, όταν ήταν πρόεδρος της «Eurobank EFG Χρηματιστηριακή». Για την υπόθεση αυτή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει υψηλά πρόστιμα, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν στοιχεία (ενδεικτικά: http://amoirakagem.blogspot.com/2010/06/blog-post_18.html) που ενδεχομένως καταρρακώνουν την εικόνα στελεχών που βρίσκονται στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο τραπεζών.

Πάντως ο κ. Καραμούζης δεν φαίνεται να δείχνει στους δανειολήπτες την επιείκεια που δείχνει για τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη:

«Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Δεν ασκούν κοινωνική πολιτική» έχει πει στη συνέντευξή του προς το “GK” ο κ. Καραμούζης, στο πλαίσιο της οποίας απάντησε στο ερώτημα για την κρίση ότι «κάποιοι θα πληρώσουν, θα γίνουν φτωχότεροι».

Η δήλωση αυτή προκαλεί σε αίσθηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που προκάλεσαν με ενορχηστρωμένες στρατηγικές μάρκετινγκ την υπέρμετρη δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών για να τα αιχμαλωτίσουν στην ανέχεια απομυζώντας το πενιχρό τους εισόδημα.

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές τράπεζες εδώ