ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο Καραμούζης σέρνει Βενιζέλο και τραπεζίτες στο Λονδίνο

Ο Καραμούζης σέρνει Βενιζέλο και τραπεζίτες στο Λονδίνο
Τι το διαφορετικό θα έχει το φετινό roadshow στο Λονδίνο, που διοργανώνεται με την συμμετοχή 30 εταιρειών από το Χρηματιστήριο ...

Τι το διαφορετικό θα έχει το φετινό roadshow στο Λονδίνο, που διοργανώνεται με την συμμετοχή 30 εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου;

Όπως τονίζει ο ένας εκ των εμπνευστών του και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης είναι η διαμόρφωση ενιαίας γραμμής για την οικονομία στις επαφές με τους ξένους επενδυτές.

Τη στρατηγική και τις συμβουλές αυτές ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος και πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη 35 εισηγμένων εταιριών με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής όσον αφορά τις επαφές τους με ξένους επενδυτές.
Βέβαια δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των τραπεζών για αυτή την διοργάνωση , καθώς ο κλάδος τους έχει δεχτεί ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες αυτή την περίοδο .

Η ιδέα για τον ενισχυμένο ρόλο των τραπεζών σε αυτό το roadshow έπεσε στο τραπέζι από τον όμιλο Eurobank πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος ανέλαβε από την πλευρά τους ο κ. Καραμούζης.

Βεβαίως την ίδια στιγμή η Eurobank εξηγούσε στον Βενιζέλο ότι στα σχέδια της δεν περιλαμβάνεται ούτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ούτε ένταξη στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προωθείτο αντίθετα η ιδέα του να επανέλθει το σχέδιο συγχώνευσης Eurobank – Εθνικής παρά το τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μετά τα αρνητικά stress tests για την Eurobank.

Τι συνέβη χθες

Μια «πρόβα τζενεράλε» των όσων συζητηθούν στο Λονδίνο πρέπει να έγινε χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Eurobank EFG με θέμα: «Ελληνική οικονομία - Ευκαιρίες και προοπτικές». Κύριος ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, την τράπεζα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Καραμούζης και συμμετείχαν εκπρόσωποι τουλάχιστον 40 εισηγμένων εταιριών. Μάλλον δεν ήταν μια τυχαία εκδήλωση…

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καραμούζης μίλησε για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες με έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και την εξωστρέφεια. «H χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και έχουμε κληθεί να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο μεγάλης και γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν στην κινητοποίηση άμεσων και έμμεσων φόρων θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και θα συντελέσουν στο ξεπάγωμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μία φιλοεπενδυτική χώρα πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία μας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για αλλαγή της συμπεριφοράς μας» κατέληξε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι σημειώθηκε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Καραμούζη στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα…

Νέα δεδομένα στη Eurobank

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Eurobank δημιουργεί όμως ταυτόχρονα νέα δεδομένα και στο εσωτερικό power game των στελεχών του τραπεζικού ομίλου Λάτση. Ο πάντα φιλόδοξος για παράδειγμα Ν. Καραμούζης που από την συγκύρια των προηγούμενων ετών περιορίστηκε στον «αιώνια» νούμερο 2 του ομίλου θα δει το κύρος του να κατρακυλά και άλλο στην ιεραρχία της τράπεζας και να μένει στο καλό σενάριο στην 4η θέση του ομίλου.
Αντίθετα η θέση του Απόστολου Ταμβακάκη θα ισχυροποιείτο εντυπωσιακά αφού αυτός θα παρέμενε εγγυητής και με απόλυτες αρμοδιότητες στο σχήμα Εθνικής –Eurobank μετά την συγχώνευση.

Οι σχέσεις Καραμούζη - ΠΑΣΟΚ

Η ιδιαίτερη σχέση του κ. Καραμούζη με το κράτος και τις πολιτικές κυβερνήσεις συνδέεται με άμεσο τρόπο με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμούζης πραγματοποίησε άλμα ισχύος στην περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Αξιοποίησε μάλιστα στο έπακρο τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που είχε με τον μακροχρόνια υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

Τα επόμενα όμως χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή η επιρροή του και η διείσδυση στο πολιτικό σύστημα εξουσίας σχεδόν εκμηδενίστηκε.
Επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου πολλές φορές στα σενάρια της επόμενης μέρας Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΟΙΚ ή και στην περίπτωση συγκρότησης υπουργείου συντονισμού πάνω από τα οικονομικά υπουργεία, ο κ. Καραμούζης φιγουράριζε ως κυρίαρχος υποψήφιος.

Ο κύριος «καθηγητής» απέφυγε να αναλάβει το ρίσκο ενός τέτοιου αξιώματος με την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας αλλά με δεδομένο το ενδεχόμενο της συγχώνευσης ΕΤΕ – Eurobank ως εξόχως πιθανό ανέλαβε ατύπως ρόλο κυριάρχου συμβούλου και καθοδηγητή στον αδύναμο από πλευράς οικονομικής κατάρτισης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Άλλωστε για το roadshow του Σεπτεμβρίου ο όμιλος Eurobank και ο κ. Καραμούζης προσωπικά θα κάνουν ότι μπορούν, τουλάχιστον από επικοινωνιακής πλευράς, να θεωρηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως εξόχως πετυχημένο.

Η ισχύς και το κύρος του κ. Καραμούζη συσχετίζεται πλέον με το πολιτικό σκηνικό και με την διάρκεια που θα έχει η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το οποίο συσχετίζεται άμεσα ο κ. Καραμούζης.

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ