ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το «κουβάρι» της υπόθεσης υπεξαίρεσης στην Proton ξετυλίγει ο εισαγγελέας

Το «κουβάρι» της υπόθεσης υπεξαίρεσης στην Proton ξετυλίγει ο εισαγγελέας
Το «κουβάρι» της υπόθεσης υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη...

Το «κουβάρι» της υπόθεσης υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιχειρεί να «ξετυλίξει» ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ιωάννης Δραγάτσης, που έχει αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας της δικογραφίας, όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που αποκαλύπτει την «εκτροπή των δανειοδοτήσεων» της Proton Bank προς άλλες εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη (Alapis, Elfe, Acolab, MAK, Εξέλιξη, Escanto Investments, Ballis Home Care και Provet) καθώς και τη διαδικασία ανάληψης σε μετρητά μέρους των δανείων από υπάλληλο της Alapis παίζει ρόλο-«κλειδί» στην έρευνα της υπόθεσης.

Με το ίδιο πόρισμα είχε ζητηθεί η δέσμευση των λογαριασμών του κ. Λαυρεντιάδη και επτά πρώην μελών του ΔΣ της τράπεζας, καθώς εκτιμάται ότι στους λογαριασμούς αυτούς «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας».

Οι ενέργειες του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Δραγάτσης, που έχει λάβει σειρά μαρτυρικών καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, εξετάζει την ιδιότητα με την οποία θα καλέσει προς κατάθεση εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δηλαδή ως μάρτυρες ή ως ύποπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Μέχρι στιγμής, το «κατώφλι» του εισαγγελικού γραφείου έχουν περάσει ανώτερα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων, στα πλαίσια των ερευνών της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων.

Το επόμενο διάστημα, ο κ. Δραγάτσης αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει εξονυχιστικές έρευνες σε όλες τις εταιρείες του ομίλου που, σύμφωνα με το πόρισμα, έλαβαν δάνεια 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank με χαμηλά επιτόκια και ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Μέρος των δανείων κατέληξε στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο εταιριών του ομίλου Λαυρεντιάδη που βρισκόταν σε εκκαθάριση, δηλαδή τη «Γλυκιά Γεύση» και τις «Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος». Από τους λογαριασμούς αυτούς, ένα φυσικό πρόσωπο πραγματοποίησε αναλήψεις, για λογαριασμό ομάδας προσώπων.

Οι έρευνες της εισαγγελικής αρχής αφορούν τη διάπραξη των εξής κακουργηματικών πράξεων: υπεξαίρεση, απάτη, απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Πηγή: newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ