ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σκληρό ροκ από τη Black Rock στους τραπεζίτες

Σκληρό ροκ από τη Black Rock στους τραπεζίτες
Τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων θα κληθούν να βάλουν στο επόμενο 40ήμερο οι ελληνικές τράπεζες...

Τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων θα κληθούν να βάλουν στο επόμενο 40ήμερο οι ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος;

Αναζητήστε τον στους εκτεταμένους ελέγχους της αμερικανικής εταιρίας BlackRock, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την θυγατρική της Ernst & Young στην Ελλάδα. Η κατ' αρχήν εκτίμηση;

Ότι πλησιάζει η ώρα που θα ανατραπεί ο γενικός τραπεζικός κανόνας που υποστηρίζει ότι το ύψος των επισφαλειών στη χώρα μας δεν έχει ακόμα ξεπεράσει το φράγμα του 12%. Αν κρίνει κανείς από την προηγούμενη εμπειρία της BlackRock στην Ιρλανδία, οι Αμερικανοί δεν αποδέχονται τρικς, δεν καταλαβαίνουν από "στρογγυλοποιήσεις" και απορρίπτουν κάθε είδους κόλπα που ωραιοποιούν την κατάσταση στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Όπερ σημαίνει πως το πιθανότερο είναι ότι και το εγχώριο τραπεζικό λόμπι θα περάσει μάλλον δύσκολες στιγμές.

Στο μεταξύ, στο άλλο μέτωπο, αυτό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα για να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, όπως αυτές προκύπτουν από τα δάνεια που έχουν συνάψει μαζί τους, οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό τους σε πάνω από 250.000.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός φέρεται να συνιστά συντηρητική εκτίμηση. Το ανησυχητικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνει και τα μέσα λιγοστεύουν, τόσο ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει.

Ήδη, στο όριο του 40%, όπου πρέπει να κυμαίνεται το ύψος των δόσεων έναντι των μηνιαίων αποδοχών, βρίσκεται πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών.

Κατά συνέπεια, οι προοπτικές της επόμενης μέρας διαγράφονται εξαιρετικά αρνητικές. Το χειρότερο απ όλα; Με την ακολουθούμενη πολιτική πιθανότερη είναι η περαιτέρω επιβάρυνση αυτής της ήδη πολύ κακής εικόνας.

πηγή: newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ