ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οδεύει προς το Ταμείο Σταθερότητας η Αγροτική

Οδεύει προς το Ταμείο Σταθερότητας η Αγροτική
Oι υποχρεώσεις της Αγροτικής Τράπεζας σχετικά με τα όσα έχει αναλάβει έναντι της Τρόικα ήταν ουσιαστικά το θέμα της βραδινής σύσκεψης

Oι υποχρεώσεις της Αγροτικής Τράπεζας σχετικά με τα όσα έχει αναλάβει έναντι της Τρόικα ήταν ουσιαστικά το θέμα της βραδινής σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπολου και του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση της κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ ύψους 800 εκ. ευρώ. Δεδομένης της αδιέξοδης δημοσιονομικής κατάστασης και της αδυναμίας του δημοσίου να διαθέσει το ποσό αυτό στην παρούσα φάση, εξετάσθηκε η δυνατότητα κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το αν πάρθηκε κάποια απόφαση δεν έγινε γνωστό όμως αν η αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, καλυφθεί από το ΤΧΣ κάτω από τις σοβαρές πιέσεις της ΤτΕ, η Αγροτική Τράπεζα θα γίνει πιθανότατα ο προπομπός εισόδου και άλλων τραπεζών στο ΤΧΣ και θα αποτελέσει την απαρχή μιας γενικευμένης κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, εφόσον οι εισαγόμενες από την Ευρώπη πληροφορίες για προαποφασισμένο «κούρεμα» της τάξεως του 50% και πλέον, γίνουν πραγματικότητα.