ΥΓΕΙΑ

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για το «delivery» φαρμάκων

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για το «delivery» φαρμάκων

Εξώδικη δήλωση κατά των ΕΛΤΑ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το θέμα των delivery παραδόσεων φαρμάκων, την οποία μάλιστα κοινοποιεί τόσο στο γραφείο του υπουργού Υγείας, όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο ο ΠΦΣ, «Παρά τις σχετικές περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας προς ημάς, παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η διοχέτευση της είδησης προς τα ΜΜΕ της προθέσεως της εταιρείας σας να συμπεριλάβει στις νέες υπηρεσίες της, την προσκόμιση στα φαρμακεία και την εκτέλεση συνταγών για λογαριασμό των ασφαλισμένων, ως και την παράδοση των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους μέσω των ταχυδρόμων που υπηρετούν στην εταιρεία σας.

Προφανέστατα δεν επιθυμείτε να αντιληφθείτε ότι τυχόν εφαρμογή εκ μέρους της εταιρείας σας των ανωτέρω είναι απολύτως παράνομη και αντίκειται στο Νόμο, ο οποίος προβλέπει αυστηρώς την δια χειρός φαρμακοποιού χορήγηση φαρμάκων στον ασφαλισμένο. Επίσης οφείλετε να αντιληφθείτε ότι είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους».

Δεν θα επιτρέψουμε, συνεχίζει ο ΠΦΣ, «το φάρμακο να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο και ο Π.Φ.Σ. θα καταγγείλει άμεσα εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε ανάλογη απόπειρα. Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους...»

Ο ΠΦΣ καλεί την διοίκηση των ΕΛΤΑ τέλος, όπως άμεσα προβεί σε επίσημη διάψευση των εν λόγω πληροφοριών, απέχοντας από οιαδήποτε παράνομη σχετική ενέργεια, σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος, «θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε παράνομη ενέργεια που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!