ΥΓΕΙΑ

Κάθε μέρα εισάγονται σε ΜΕΘ τουλάχιστον 2 ασθενείς με γρίπη

Κάθε μέρα εισάγονται σε ΜΕΘ τουλάχιστον 2 ασθενείς με γρίπη

Εξαιρετικά επιθετικό χαρακτηρίζεται το στέλεχος του ιού της φετινής γρίπης, καθώς έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους 20 άτομα από επιπλοκές που παρουσίασαν μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό της γρίπης.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, η ζήτηση για κρεβάτι σε ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα έντονη. Σε καθημερινή βάση, την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 2 άτομα εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ την περασμένη Τετάρτη εισήχθησαν 5 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα θύματα της γρίπης ανέρχονται πλέον σε 20 και μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, 26 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Συνολικά τον Ιανουάριο, εισήχθησαν σε ΜΕΘ 71 άτομα.

Κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά και των θυμάτων της γρίπης, είναι ότι οι περισσότεροι δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι το φετινό εμβόλιο καλύπτει πλήρως για το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί.

Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς είναι παχύσαρκοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτρέπει τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν ακόμα και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς η πορεία της επιδημίας της γρίπης θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» του Ινστιτούτου Παστέρ για τον ιό της γρίπης