ΥΓΕΙΑ

Απελευθέρωση φαρμακείων: Ένα νέο μέτωπο και στο βάθος ΟΟΣΑ

Απελευθέρωση φαρμακείων: Ένα νέο μέτωπο και στο βάθος ΟΟΣΑ

Ένα άλλο μέτωπο – μετά από αυτό των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, το οποίο ενδεχομένως να είναι καθοριστικό για την σταθερότητα και την επιβίωσή της.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του, ανεξάρτητα από την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, σχεδιάζουν τώρα πάση θυσία το άνοιγμα των φαρμακείων. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το βήμα αυτό, λέγοντας ότι το προτείνει όχι μόνο ο ΟΟΣΑ αλλά και η τρόικα.

Εν αναμονή δε της επίσκεψης των δανειστών μας την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται ο κλάδος των φαρμακοποιών, να βιώσει μία δυσάρεστη έκπληξη.

Αποτελεί δε έκπληξη το γεγονός ότι τέτοια σχέδια επί χάρτου, πραγματοποιούνται σε μία στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός, που είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απουσιάζει στο εξωτερικό (σ.σ. στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ για διαλέξεις), γεγονός που στέλνει μήνυμα ότι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα αυτό.

Είναι γεγονός, ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε στην φάση αυτή ο κ. Γεωργιάδης είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με έναν ακόμη υγειονομικό κλάδο, αφού οι «πληγές» από την πολύμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι νωπές παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ. Και βέβαια, το τελειωτικό χτύπημα από τους γιατρούς δεν έχει έρθει ακόμη, καθώς ο κλάδος ετοιμάζεται τώρα να προσφύγει μαζικά στην Δικαιοσύνη, μία προσφυγή που δεν έχει γίνει ξανά στα δικαστικά χρονικά

Όμως οι φαρμακοποιοί είναι ακόμη πιο σκληρός κλάδος από τους γιατρούς και όλοι γνωρίζουν τι μπορεί να σημάνουν τα κατεβασμένα ρολά σε ένα φαρμακείο και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν θα απελευθερωθούν τα ΜΥΣΥΦΑ ή συνολικά ο κλάδος των φαρμακείων, και ανεξάρτητα εάν μας το επιβάλλει ο ΟΟΣΑ ή η τρόικα αυτό που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση, είναι τα στοιχεία που λαμβάνει από τους Οικονομικούς Οργανισμούς, καθώς όλα καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο, παρά αξιόπιστα είναι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παραδέχθηκε πριν δύο ημέρες, πως «έπεσε» έξω στις προβλέψεις του για τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή της λιτότητας έπαιξε ρόλο στη λανθασμένη πρόβλεψη του ΑΕΠ. «Ο ΟΟΣΑ δεν υπολόγισε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν μικρότεροι», δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, στηλιτεύοντας τον ΟΟΣΑ, αναφορικά με το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και των φαρμακείων, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΤΑ: Παρά τις αντιδράσεις, προχωρούν στο «delivery» φαρμάκων

Ιδού πώς θα αποθηκεύονται και τα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ