ΥΓΕΙΑ

Σε δύο μήνες θα ξανανοίξουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, αλλά ως ΠΕΔΥ

Σε δύο μήνες θα ξανανοίξουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, αλλά ως ΠΕΔΥ

Άκρως προβληματική θα είναι η διαδικασία μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρειών υγείας και η μεταφορά των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες.


Ήδη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να πάρουν μέρος στο κλείσιμο και σφράγισμα των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την πλήρη επαναλειτουργία των πολυϊατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, θα είναι το αργότερο σε δύο μήνες από σήμερα.

Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, το ΠΕΔΥ και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και βέβαια την ολοκλήρωση της διαδικασίας κινητικότητας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και τη μεταφορά τους για όσους το επιθυμούν στο ΕΣΥ.

Οι ασφαλισμένοι σε πρώτη φάση θα απευθύνονται στο ΕΣΥ και στοςυ συμβεβλημένους γιατρούς, χωρίς παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρόι, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για το ΠΕΔΥ και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπει ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κλείνουν εντελώς και ξεκινά αυτόματα η διαθεσιμότητα των 8.000 γιατρών, του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού των πολυϊατρείων. Τα πολυιατρεία θα ανοίξουν ξανά σε 15 ημέρες, όταν, σύμφωνα με τον νόμο, λήξει η διαθεσιμότητα του προσωπικού που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, προσωπικό μονάδων Κεφαλονιάς κ.ά.) και ουσιαστικά σ’ ένα μήνα όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας-κινητικότητας του υπόλοιπου προσωπικού.

Βέβαια, από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι τα πολυϊατρεία θα είναι πλήρως λειτουργικά σε 2 μήνες.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Λουκέτο» στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, με εξώδικα και προσφυγές

ΙΣΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του πλαφόν συνταγογράφησης