ΥΓΕΙΑ

ΠΦΣ: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

ΠΦΣ: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

Το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης περί μείωσης των τιμών από την απελευθέρωση διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) καταρρίπτεται, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.


Η ηγεσία του υπουργείου, για να δικαιολογήσει την υιοθέτηση των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με το πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου, είχε υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί φώναζαν ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό αγαθό και ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για «συντεχνιακές» θέσεις.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, το «περιβόητο πολυνομοσχέδιο», μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του, «αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς το αντίθετα».

«Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία», καθώς παρατηρείται ήδη αύξηση στις τιμές γνωστών φαρμάκων πολυεθνικών, με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας.

Με τους φόβους και τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει ο κλάδος να επιβεβαιώνονται, «ελπίζουμε να μην θεωρηθεί και πάλι υπεύθυνο το... καρτέλ των φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στις τιμές», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Διαβάστε επίσης:

ΠΦΣ: Επαναφέρει τον κίνδυνο διάθεσης φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ

Ώρα μηδέν για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών