ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Αναγκαία η ομογενοποίηση όλων των νοσοκομειακών γιατρών

ΙΣΑ: Αναγκαία η ομογενοποίηση όλων των νοσοκομειακών γιατρών

Με αφορμή την εκδίκαση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ιατρών του πρώην ΙΚΑ και τη σημερινή επιτυχή έκβαση υποθέσεων ιατρών του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη ομογενοποίησης με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.


Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου ότι οι ιατροί των πρώην ΙΚΑ αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι του ειδικού μισθολογίου, δεν συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία, καθώς επίσης δεν έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ τίθεται ταυτόχρονα και ο κίνδυνος να μην ενταχθούν τελικά στο ΕΣΥ ύστερα από την αξιολόγηση τους.

«Εύλογη λοιπόν είναι η θέση του ΙΣΑ ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τα ιατρεία τους έως ότου αξιολογηθούν και μετά την αξιολόγηση να ομογενοποιηθούν με τους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Επίσης πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι «η διασφάλιση ενός αρραγούς και κοινού ιατρικού μετώπου χωρίς ιατρούς πολλών ταχυτήτων και διασπαστικών κινήσεων θα είναι προς όφελος όλου του ιατρικού κλάδου. Διχαστικές παρεμβάσεις μονάχα δυσμενείς συνέπειες θα επιφέρουν για όλες τις κατηγορίες των ιατρών. Ως εκ τούτου η ομογενοποίηση όλων των νοσοκομειακών είναι αναγκαία και θα σηματοδοτήσει τόσο την διασφάλιση των όρων εργασίας τους αλλά και την αύξηση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. Η παρούσα δε συγκυρία ενόψει των προσφάτων εξελίξεων στο χώρο της δικαιοσύνης με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣΤΕ για τους ένστολους, είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για κοινή δράση. Ο ΙΣΑ λοιπόν για τους ιατρούς μέλη του που εργάζονται στο ΕΣΥ θα ασκήσει κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να έχουν αναλογική εφαρμογή οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους αστυνομικούς και ένστολους, σύμφωνα με τις οποίες θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους. Είναι κοινός τόπος ότι οι ιατροί του ΕΣΥ εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγια καθότι βεβαίως αποτελούν ειδική κατηγορία πολιτών με αναγνωρισμένο το σημαντικό ρόλο τους και την αποστολή τους για την κοινωνία. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και για τους ιατρούς του ΕΣΥ οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Ως εκ τούτου ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός και θα συμβάλλει σε κάθε δικαστική και εξωδικαστική ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ιατρών του ΕΣΥ στηρίζοντας τις προσπάθειες που θα αναλάβει τόσο ο ΠΙΣ όσο και η ΟΕΝΓΕ».

Διαβάστε επίσης:

Ευαγγελισμός: «Κλίμα τρομοκρατίας» στις εκλογές του σωματείου