ΥΓΕΙΑ

Κ. Παπακώστα: Έμφαση σε α΄βάθμια περίθαλψη και πρόληψη

Κ. Παπακώστα: Έμφαση σε α΄βάθμια περίθαλψη και πρόληψη

Η έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με ενίσχυση της πρόληψης, βρίσκεται στους βασικούς στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, στο ραδιόφωνο του Real FM.


Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κ. Παπακώστα διατύπωσε το «αξίωμα» της ελληνικής πλευράς, που είναι «η τήρηση του προϋπολογισμού Υγείας, με την προϋπόθεση να μη διαλύεται το σύστημα περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε την ανάγκη στελέχωσης των νοσοκομείων της χώρας και εξήγγειλε 2.800 θέσεις «για τις οποίες θέλουμε να έρθουν να καλύψουν νοσηλευτές, γιατροί και άλλες ειδικότητες, οι οποίες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο», δήλωσε η κ. Παπακώστα.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ανακατανομής των πόρων του Προϋπολογισμού, «διότι η Υγεία είναι προτεραιότητα από τη φύση της και ειδικότερα, η δημόσια υγεία και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτό είναι εσωτερική συζήτηση και αφορά εμάς και όχι τους εταίρους μας».

Για τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ σημείωσε ότι «υπάρχει μια συνέχεια του Κράτους. Ως συνέχεια, θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε όλα εκείνα, στα οποία έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες- και σας βεβαιώνω ότι οι αδυναμίες είναι αρκετές.

Το ΠΕΔΥ τώρα ξεκινάει να υλοποιείται και εμείς είμαστε εδώ να θεραπεύσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν κατά την εφαρμογή του.
Μην ξεχνάτε ότι ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΥ αμέσως μόλις αναλάβαμε, τρέξαμε το πρόγραμμα ένταξης, των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας ως προς την περίθαλψή τους και τη φροντίδα τους».

Τέλος, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση η υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι διεκδίκησε προσωπικά 30 εκατ. ευρώ, «δίνοντας όλη την τεκμηρίωση» στη με τον Επίτροπο Lazlo Andor, «προκειμένου μην κληθούμε, μετά το 2015, να καλύψουμε μόνοι μας, από εθνικούς πόρους, το θέμα της ψυχικής υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση ΠΙΣ-Γρηγοράκου για τα νοσοκομεία