ΥΓΕΙΑ

ΣτΕ: Αφορολόγητα δύο επιδόματα των γιατρών του ΕΣΥ

ΣτΕ: Αφορολόγητα δύο επιδόματα των γιατρών του ΕΣΥ

Αντισυνταγματική κρίθηκε η φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών.


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 2306/2014 απόφασή της έκρινε ότι τα επιδόματα αυτά των γιατρών του ΕΣΥ δίδονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002 που προβλέπει την φορολόγηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ με παρόμοια (την υπ' αριθμ. 29/2014) απόφασή της είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση και των σχετικών επιδομάτων που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση ΠΙΣ-Γρηγοράκου για τα νοσοκομεία