ΥΓΕΙΑ

Κόντρα ΙΣΠ-ΕΟΠΥΥ για τη διακοπή συνταγογράφησης σε γιατρούς

Κόντρα ΙΣΠ-ΕΟΠΥΥ για τη διακοπή συνταγογράφησης σε γιατρούς

Την έκπληξή του δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά για την απάντηση που έλαβε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Ν. Μπραβάκο, στο αίτημά του να του γνωστοποιηθούν οι εκθέσεις των γιατρών της Κεντρικής Διοίκησης του Οργανισμού, οι οποίοι αξιολόγησαν τις εξηγήσεις συναδέλφων τους που υπέστησαν αφαίρεση συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει υποχρέωση να γνωστοποιήσει τις απόψεις των γιατρών «αξιολογητών», καθώς δεν αποτελούν διοικητικές πράξεις, αλλά εσωτερικές πράξεις της διοίκησης.

Σε αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ανταπαντά ότι «η μη γνωστοποίηση των εκθέσεων των αξιολογητών Ιατρών που σας ζητήσαμε την οποία χαρακτηρίσατε στο έγγραφό σας ως εσωτερική σας υπόθεση δείχνει ότι, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ως Ν.Π.Δ.Δ. δεν θεωρείται από εσάς αξιόπιστος συνομιλητής και συνεργάτης και ότι δεν θέλετε να συνεργαστούμε στα πλαίσια της ασφαλούς – έγκυρης – έγκαιρης περίθαλψης των πολιτών, του σεβασμού του έργου του Ιατρού και της επιστημονικά τεκμηριωμένης περίθαλψης».

Επίσης, υπενθυμίζει ότι:

• Ο Ιατρικός Σύλλογος από το νόμο έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύει τα έννομα συμφέροντα των Ιατρών του που λειτουργούν ορθά (Ν. 4111/1960)

• Η αιτιολογία είναι αναγκαία σε κάθε διοικητική πράξη

• Ζήτημα είναι να αποφευχθεί η έκδοση μιας τυχόν άδικης διοικητικής πράξης για τον κάθε Ιατρό που θα του στερήσει το δικαίωμα σε συνταγογράφηση και θα τον εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες, κάτι που αν είναι μη σύννομο εμπλέκει τον Ιατρό σε έξοδα, διαφυγόντα κέρδη, αλλά και τους ελεγκτές Ιατρούς σε Πειθαρχική Δικαιοδοσία του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έχει πλέον τη δικαιοδοσία.

Καθώς ο ΙΣΠ θεωρεί ότι είναι ορθό να έχει άποψη, αν είναι σύννομες ή μη σύννομες οι ενέργειες των ελεγχομένων γιατρών, δηλώνει πως επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες, «που έχουν να κάνουν με την προάσπιση του έργου του Ιατρού και της Δημόσιας Υγείας». Επίσης, αποστέλλει την απάντηση του ΕΟΠΥΥ στο γνωμοδοτικό όργανο, που είναι το ΚΕΣΥ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενημερώνοντας παράλληλα τους γιατρούς που τους έχει γίνει διακοπή στη συνταγογράφηση.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά τονίζει ότι «η άσκηση της Ιατρικής δεν εξατομικεύεται» και το ερώτημα που θέτει είναι, «αν ο ιατρός συνταγογράφησε φάρμακα με κριτήριο την ασφαλή – έγκυρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ασθενούς και όχι βάσει άλλων 'κριτηρίων'».

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα χωρίς δημόσια παιδοχειρουργική κάλυψη Πειραιάς και νησιά