ΥΓΕΙΑ

Η παρέμβαση Βορίδη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε

Η παρέμβαση Βορίδη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε

Η συντονισμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιδημία από τον ιό Ebola στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και η ενίσχυση της ετοιμότητας των κρατών μελών της για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων στο έδαφός της, ήταν το κεντρικό θέμα του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.


Στο Άτυπο Συμβούλιο πήρε μέρος ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Εκτός από την επιδημία του Ebola, τη συζήτηση απασχόλησε η προώθηση της καινοτομίας και της ταχύτερης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, η πρόληψη του καρκίνου και η παρηγορητική φροντίδα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, μεταξύ του υπουργού Υγείας και της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ.

Όσον αφορά στον Ebola, ο κ. Βορίδης στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα των αεροδιακομιδών και του επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ και υποστήριξε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, ενώ πρότεινε τη δημιουργία υποδομών υγείας στις πληγείσες χώρες για επί τόπου αποτελεσματική παροχή βοήθειας.

Στο θέμα της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών, οι υπουργοί Υγείας συμφώνησαν να εξετασθούν οι δυνατότητες που παρέχει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης φαρμάκων για την ταχύτερη προώθηση της καινοτομίας και πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα και σε προσιτές τιμές φάρμακα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Ο κ. Βορίδης εκφράστηκε θετικά ως προς τη διερεύνηση των δυνατότητων μεγιστοποίησης της αποτελεσματικής χρήσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.

Στο ζήτημα των τιμών των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών για τα συστήματα τιμολόγησης.

Το θέμα της πρόληψης του καρκίνου συγκέντρωσε την ιδιαίτερη προσοχή των Ευρωπαίων υπουργών επισημαίνοντας ότι ο καρκίνος παραμένει κεντρικό ζήτημα υγείας και τεράστιο βάρος για τους πάσχοντες, την κοινωνία και τα συστήματα υγείας και υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης.

Τέλος, στο θέμα της παρηγορητικής φροντίδας και αντιμετώπισης του πόνου τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πασχόντων από το χρόνιο πόνο μέσω της πρόληψης, του ελέγχου και της ανακούφισης του πόνου παράλληλα με την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους με τους Υπουργούς Υγείας να εκφράζονται θετικά στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών μέσω της δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου