ΚΑΙΡΟΣ

Ξεκίνησε το δεύτερο «κύμα» κακοκαιρίας

Ξεκίνησε το δεύτερο «κύμα» κακοκαιρίας

Συνεχίστηκαν και το Σάββατο (8/11) οι βροχές και οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι οποίες είναι κατά τόπους ισχυρές - Δείτε τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική έχει δεχθεί λίγες κλήσεις κυρίως από τα νότια προάστια της Αττικής, ωστόσο οι άντρες της υπηρεσίας βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την κακοκαιρία, καθώς αναμένεται να είναι έντονη.

Δείτε βίντεο από την κακοκαιρία που χτύπησε τα Γιάννενα το απόγευμα του Σαββάτου (8/11) εδώ.

Προβλήματα αντιμετώπισε και η Πρέβεζα από τη δυνατή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η κακοκαιρία πλήττει πάντως από το μεσημέρι του Σαββάτου (8/11) πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ημαθία, καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για να επέμβει. Σε μία περίπτωση μάλιστα απεγκλώβισε και δύο ηλικιωμένες στο χωριό της Αγίας Τριάδας του δήμου Αλεξάνδρειας.

Τα περισσότερα φαινομενα εκδηλώνονται στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ θα επηρρεάσουν κυρίως τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει επίσης την Πελοπόννησο, το Μυρτώο πέλαγος και τον Σαρωνικό, ωστόσο οι περιοχές στις οποίες θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα το Σάββατο (8/11) είναι η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, το Καστελλόριζο και περιοχές της ανατολικής Κρήτης όπως ο Αγιος Νικόλας.

Εν τω μεταξύ, η ισχυρή νεροποντή της Παρασκευής (7/11) δεν έφερε τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τις καταρρακτώδεις βροχές ειδικά στη Δυτική Αττική.

Παρά την έντονη βροχόπτωση που διήρκησε για περίπου μια ώρα, δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα στην Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για ένα «ήρεμο βράδυ» καθώς δέχθηκε μόνο 4-5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται από το βράδυ να περιοριστούν κυρίως στα ανατολικά.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, στα ανατολικό Αιγαίο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με βελτίωση από το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και στα νοτιά καταιγίδες.

Άνεμοι στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες με την ιδία ένταση.

Στην Αττική θα παρουσιαστούν νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νοτιά. Αναμένεται σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα εμφανιστούν με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ιδία ένταση ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Πιθανότητα καταιγίδας το πρωί στα νοτιά.

Άνεμοι: αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα νοτιά. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην ανατολική Πελοπόννησο.

Άνεμοι: στα νοτιά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με μικρή εξασθένηση. Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα αλλά βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 7 και γρήγορα 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Δευτέρα 10/11/2014

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών

βροχών στα ανατολικά και νότια τις πρωινές κυρίως ώρες. Τοπικά

περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Τρίτη 11/11/2014

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών

βροχών στα δυτικά από το βράδυ.

Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο

7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ στα

νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη 12/11/2014

Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και

σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 4 με 6

μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά.

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα βόρεια.

Σχετικές ειδήσεις