ΚΑΙΡΟΣ

Σοβαρά προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας

Θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ, ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματά σε πολλές περιοχές της χώρας με πλημμύρες, δυσκολία στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ακόμα και κατολισθήσεις.

Οι πλημμύρες και τα χιόνια «παρέλυσαν» πολλές περιοχές της Ηπείρου. Μάλιστα, στην Άρτα και σε έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά.

Επίσης, κρίθηκε αναγκαίο να αρχίσει άμεσα η επισκευή των πυλώνων της γέφυρας στον Κομποτέικο ποταμό, προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία. Περιφέρεια και δήμοι επιστράτευσαν όλα τα μηχανήματα που διαθέτουν, ακόμη και ιδιωτών, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές .

Επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της Αχαΐας πραγματοποίησαν χθες συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την βροχόπτωση.
Σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους και επιστρατεύτηκαν μηχανήματα ώστε να μείνουν ανοικτοί.

Στην Αιτωλοακαρνανία, παρακολουθείται διαρκώς η στάθμη των νερών του Εύηνου ποταμού στην περιοχή του Άνω και Κάτω Κάμπου Στράνωμα του δήμου Ναυπακτίας, ώστε να μην υποχωρήσουν τα προστατευτικά αναχώματα.

Ζημιές σε φορτηγά που ήταν σταθμευμένα εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού Super Fast 2 – το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Μπάρι - προκλήθηκαν λόγω των θυελλωδών ανέμων. Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν όταν έσπασαν οι ιμάντες που ήταν δεμένες δύο νταλίκες, με αποτέλεσμα να ανατραπούν και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές και σε άλλα φορτηγά.

Αναλυτική πρόγνωση

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, μέχρι το μεσημέρι θα επικρατεί κακοκαιρία στη χώρα, με θυελλώδεις νοτιάδες, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά, ενώ στα δυτικά και στα βόρεια θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις θα είναι μικρότερης έντασης. Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα φτάσει, στα βόρεια έως τους 14 με 16 βαθμούς και στα νότια στους 18 με 20, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα αγγίξει και τους 23 βαθμούς.
Πιο αναλυτικά:

Στη Θράκη και στη Μακεδονία προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και πολύς αέρας, Από το μεσημέρι θα έχουμε σταδιακή βελτίωση. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας, το βράδυ θα χιονίσει για λίγο και σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-1) έως 16 βαθμούς, όμως στη δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 10.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, και στη δυτική Στερεά προβλέπονται κατά διαστήματα ισχυρές βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά της Ηπείρου πυκνές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με ένταση 7 με 8 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.

Στην Πελοπόννησο άστατος την Κυριακή ο καιρός με σποραδικές βροχές και κατά διαστήματα στη δυτική Πελοπόννησο καταιγίδες. Οι άνεμοι από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 18 βαθμούς.
Στα Κύθηρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση, το πρωί 7 με 8 μποφόρ και το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.

Στην Κρήτη θα έχουμε ηλιοφάνεια και, μέχρι το μεσημέρι, θυελλώδεις νοτιάδες. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει πολύ αφρικανική σκόνη. Η θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη θα φτάσει στους 23 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 8 με 9 και από νωρίς το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν, σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα έχουν ένταση, το πρωί 8 με 10 μποφόρ και το απόγευμα 6 με 8 μποφόρ.

Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια προβλέπονται παροδικές βροχές, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία, λόγω των νοτιάδων, που μέχρι το μεσημέρι θα είναι πολύ ισχυροί, θα φτάσει στους 18 με 20 βαθμούς.

Στην Αττική θα έχουμε, λίγες νεφώσεις, αφρικανική σκόνη και νοτιάδες 6 με 8 μποφόρ που το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στην Αθήνα, θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς. Τη νύχτα προς τη Δευτέρα θα βρέξει.
Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε, το πρωί βροχές και από το μεσημέρι καλό καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Τα θερμόμετρα θα δείξουν από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις