ΚΑΙΡΟΣ

«Βόμβα» Καλλιάνου: Βγάλτε τα μπουφάν – Επιστρέφει ο χειμώνας για 48 ώρες

«Βόμβα» Καλλιάνου: Βγάλτε τα μπουφάν – Επιστρέφει ο χειμώνας για 48 ώρες

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας – Θα πέσουν ακόμα και χιόνια στα ορεινά – Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος, με βροχές, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χειμώνας θα επιστρέψει την Παρασκευή και το Σάββατο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το βασικό αίτιο θα είναι οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τις Βαλκανικές χώρες που θα ρίξουν τον υδράργυρο κατά 8(!) περίπου βαθμούς μέσα σε 48 ώρες.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις που θα φτάνουν έως τα 7 μποφόρ τοπικά. Επομένως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Την Παρασκευή αναμένονται τοπικές και κατά βάση ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της βoρειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας (κυρίως Ανατολική Μακεδονία) ή ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα σε τοπικό επίπεδο.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα έχουν περισσότερη ένταση και διάρκεια και θα απασχολήσουν τις ορεινές περιοχές της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Ειδικά από την Στερεά Ελλάδα έως και την Κρήτη, το Σάββατο, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες ενδεχομένως να έχουν και διάρκεια στις νοτιότερες περιοχές.

kallianos1

Πάντως, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, τα εκτιμώμενα υψόμετρα χιονοπτώσεων ενδεχομένως να κατέβουν μέχρι και τα 1000 μέτρα, ενώ σε τοπικό επίπεδο ακόμη και χαμηλότερα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα κατρακυλήσουν στους -3 με -4 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και παγετός ιδιαιτέρως σε περιοχές που θα έχουν εκδηλωθεί ακόμη και ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες, αν και πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή, δεν θα προβληματίσουν γιατί όπως είναι λογικό βρισκόμαστε στα μέσα της άνοιξης και έτσι ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 7-8 βαθμούς Κελσίου ακόμη και στα ορεινά.

Γενικευμένη βελτίωση του καιρού με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Κυριακή. Μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ο καιρός θα είναι καλός με θεαματική άνοδο στις τιμές της θερμοκρασίας (23-24 βαθμούς στα ηπειρωτικά την ερχόμενη Τετάρτη).

Σχετικές ειδήσεις