ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας Κλέων: Στο έλεος της ζέστης η χώρα - Οι επικίνδυνες ημέρες

Καύσωνας Κλέων: Στο έλεος της ζέστης η χώρα - Οι επικίνδυνες ημέρες
EUROKINISSI

Καιρός: Συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας - Σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Σε κλοιό καύσωνα έχει μπει η χώρα από χθες Τετάρτη με τα επόμενα 24ωρα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ο υδράργυρος θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει, ενώ τοπικά δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη η άνοδος της θερμοκρασίας έχει γίνει αισθητή, ενώ από σήμερα ξεκινά η κορύφωση του κύματος ζέστης που πήρε την ονομασία Κλέων.

Κορύφωση του καύσωνα την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, σήμερα Πέμπτη τα 40άρια θα γίνουν ακόμα περισσότερα και θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά, μακριά από τη θάλασσα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες κοντά στη θάλασσα αλλά με υψηλότερες τιμές σχετικής υγρασίας.

Κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας θα έχουμε την Παρασκευή, ενώ οι ιδιαίτερα ξηροί άνεμοι που θα επικρατήσουν θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ ρίχνοντας σταδιακά την θερμοκρασία κυρίως στα νησιά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -της τάξης των 4 με 5 βαθμών Κελσίου- θα παρουσιάσουν και περιοχές στα ηπειρωτικά.

Όπως ανέφερε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τα επόμενα εικοσιτετράωρα η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερά στα ύψη ενώ μια μικρή αποκλιμάκωση θα αρχίσει από το βράδυ του Σαββάτου σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Σήμερα Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο φτάνοντας κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κλειστά γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού, στη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, ίσως και την Αργολίδα.

Την Παρασκευή θα δούμε 42άρια και 43άρια αλλά όπως λέει ο κ. Μαρουσάκης δεν πρέπει να μας τρομάζουν γιατί αφορούν μόνο κλειστές γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται δηλαδή μακριά από την επίδραση της θαλάσσιας αύρας.

Ίδια εικόνα και το Σάββατο αλλά τη νύχτα ο υδραργυρος θα υποχωρεί. Από την Κυριακή έρχεται μια ψυχρή μάζα από τα Βαλκανια που θα επαναφέρει την θερμοκρασία σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Χαμηλότερες - υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή

Ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του σε ανάρτηση για τον καύσωνα και την εξέλιξή του τόνισε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η επόμενη εβδομάδα να είναι επίσης πολύ θερμή, ενώ παρουσίασε και τις χαμηλότερες και υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιοχή.

Άγγιξε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη

Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν την Τετάρτη 12/07 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Ισπανία, στην Τυνησία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39 βαθμούς στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Εύβοια. Οι χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζουν ενδεικτικές καταγραφές μεγίστων θερμοκρασιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τις 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας.

Ο καιρός σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αίθριος και ζεστός καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 και στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Πώς να προστατευθούμε από τον καύσωνα – Οδηγίες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τη Δευτέρα (17-7-2023) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.