ΚΑΙΡΟΣ

Λαγουβάρδος: «Ολοένα και λιγότεροι είναι οι πιο δροσεροί μήνες»

Λαγουβάρδος: «Ολοένα και λιγότεροι είναι οι πιο δροσεροί μήνες»
Φωτ.: Eurokinissi

Όσα είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη

«Ολοένα και λιγότεροι είναι οι πιο δροσεροί μήνες» είπε Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος αναλύοντας τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα.

«Μας ανησυχεί ότι από πέρυσι τον Ιούλιο παγιώνεται μία κατάσταση, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία ανά μήνα είναι υψηλότερη, κάτι που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή» είπε στο Ράδιο 98.4 ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Από την Τετάρτη θα υπάρξει μια πτώση αλλά θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα συνηθισμένα της εποχής. Ωστόσο οι συχνές εναλλαγές του καιρού φαίνεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον όλο τον Απρίλιο.

Ο κ. Λαγουβάρδος διευκρίνισε πάντως πως οι ανοιξιάτικοι μήνες είναι εκείνοι που συνηθίζεται να παρατηρείται αφρικανική σκόνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας προσεγγίζουν εκείνες του Ιουνίου (!), σκηνικό το οποίο θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κύριος Μαρουσάκης, η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες θα ομαλοποιηθεί από την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να παραμένει σε επίπεδα πάνω από την εποχή.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, γενικά αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.