ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Τρεις μήνες με καύσωνα και ελάχιστες βροχές - Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων

Καιρός: Τρεις μήνες με καύσωνα και ελάχιστες βροχές - Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων

«Βλέπουμε οτι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%», λέει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες που έχουν φτάσει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη θερμή εισβολή να συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι το επόμενο τρίμηνο τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η πολλή ζέστη αλλά και οι λιγοστές βροχές.

Μάλιστα, ο κ. Τσατραφύλλιας προσθέτει στην ανάρτησή του στα social media: «Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες (πρώτος χάρτης). Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε οτι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%».

«Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε φυσιολογικό»

Για το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε: «Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».

Όμως, συμπλήρωσε: «Να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κ.τ.λ. δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».

«Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι» προσθέτει ο κ. Μαρουσάκης.