ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Αφρικανική σκόνη: Πόσο θα μας βασανίσει- Η σημασία της λίμνης Αράλης

Καιρός - Αφρικανική σκόνη: Πόσο θα μας βασανίσει- Η σημασία της λίμνης Αράλης
Φωτ.: Eurokinissi

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη

Νέα μεγάλη επέλαση της αφρικανικής σκόνης αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι ειδικοί στις ευπαθείς ομάδες.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας ανέφερε σχετικά:

«Καλημέρα! Πολύ αυξημένες θα είναι αύριο Τρίτη οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και την Τετάρτη στο Αιγαίο. Οι ποσότητες αυτές ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν μέτρα προφύλαξης»

H σημασία της λίμνης Αράλης

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέλυσε μια άλλη παράμετρο σχετικά με την σκόνη.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του εξηγεί:

«Η ΑΡΑΛΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΣΚΟΝΗΣ-ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ?

Η λίμνη (θάλασσα) της Αράλης, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει “η λίμνη των νησιών” και της δόθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο κομμάτια από αυτό που κάποτε ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Καθώς η Θάλασσα της Αράλης έχει μετατραπεί σε έρημο, γνωστή ως Αραλκούμ, το χώμα από τον ξηρό πυθμένα της λίμνης έχει προστεθεί στη σκόνη που στροβιλίζεται πάνω από την Κεντρική Ασία .

Μέρος της σκόνης μπορεί να φτάσει και στη χώρα μας . Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί»

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη

Τον τρόπο που η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την υγεία και κατ΄επέκταση την καθημερινότητά μας εξήγησε ο Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Όπως σημειώνει:

Όπως αναφέρουν στις σχετικές οδηγίες τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), η αφρικανική σκόνη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Η αφρικανική σκόνη, άλλωστε, επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων στον αέρα. Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σωματιδιακή ρύπανση, ενοχλεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη είναι:

-Τα παιδιά και τα μωρά
-Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες
-Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις
-Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις

Εάν έχετε άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ακολουθήστε προσεκτικά το σχέδιο δράσης σας για το άσθμα τις ημέρες που τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά.

Τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα σωματίδια να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν αναπνευστικές διαταραχές και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η σκόνη της Σαχάρας έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα επείγοντα για:

-Άσθμα

-Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

-Αναπνευστικές λοιμώξεις.

Αν πρέπει κάποιος να βγει έξω και έχει προβλήματα υγείας με το αναπνευστικό ή την καρδιά, να φορέσει μάσκα υψηλής προστασίας, από αυτές που φορούσαμε την εποχή του κορονοϊού.

Ο καιρός αύριο

Σύμφωνα με το δελτίο για την αυριανή πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό προβλέπεται:

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στη νότια Ελλάδα και ως προς τις ελάχιστες στη βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη λόγω των νοτίων καταβατικών ανέμων τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα συνεχιστούν μόνο στη δυτική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη δυτική Στερεά, την Ηπειρο και το βόρειο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στην Ηπειρο.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια 6 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ και στα νότια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 και στα νότια έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στην Εύβοια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 και στα νότια έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις και από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στις Κυκλάδες 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και στη βόρεια Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις