ΚΑΙΡΟΣ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Κατολισθήσεις και κλειστά αρκετά επαρχιακά οδικά δίκτυα της χώρας

Οι υπηρεσίες στη Φθιώτιδα δίνουν μάχη με τον μεγάλο όγκο νερού του Σπερχειού ποταμού προκειμένου να σώσουν τις γέφυρες.

Ο μεγάλος όγκος νερού που κατεβάζει το ποτάμι έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ενώ σκαπτικά μηχανήματα επιχείρησαν να ανοίξουν την κοίτη του Σπερχειού σπάζοντας τα αναχώματα προς το πλατανοδάσος.

Επί ποδός βρίσκονται και οι υπηρεσίες του δήμου Μακρακώμης και της περιφέρειας Στερεάς με τη συνδρομή του ΑΤ Μακρακώμης, αναφέρει το lamiastar.gr

Τα πιο σοβαρά προβλήματα ωστόσο, παρατηρούνται στις γέφυρες στο Καστρί και το Περιβόλι όπου το νερό αγγίζει σχεδόν το κάτω μέρος τους, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει στη γέφυρα του Φρατζόμυλου και την Αμαλώτα.

Στη Λέσβο, αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης χρειάστηκε να κάνει γύρους πάνω από την πόλη για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι να μπορέσει τελικά ο πιλότος να το προσγειώσει με ασφάλεια.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού μέσα σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Μπάρι, όταν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων ανετράπη φορτηγό στο γκαράζ, προκαλώντας υλικές ζημιές σε περίπου 20 νταλίκες.

Προβλήματα στην Αχαΐα και στη δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, χρειάστηκε να γίνει εκτροπή στον ποταμό Χάραδρο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σπίτια στην παραλιακή περιοχή του Καστελόκαμπου, κοντά στην Πάτρα.

Προβλήματα καταγράφονται κοντά σε παραποτάμιες περιοχές της Αιγιάλειας και της δυτικής Αχαΐας, αλλά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Ακόμη, έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους και επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω των βροχοπτώσεων, παρακολουθείται η στάθμη των νερών του Εύηνου ποταμού στην περιοχή του 'Ανω και Κάτω Κάμπου Στράνωμα του δήμου Ναυπακτίας, ώστε να μην υποχωρήσουν τα προστατευτικά αναχώματα.

Από τη μανία των ανέμων δεν γλύτωσαν και Κέρκυρα, Παξοί, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Πάτρα, Ναύπακτος και Κύθηρα.

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην Άρτα

Ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου, υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να παρασύρουν γέφυρες. Πολλοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ύδρευση, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στις Συκιές έχει διακοπεί και οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (31/1/2015), συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στα Τζουμέρκα, την Πρέβεζα και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η στάθμη του Αχέρωντα βρίσκεται λίγο πριν την υπερχείλιση και απειλείται η ήδη πλημμυρισμένη περιοχή στον κάμπο στη Γλυκή.

Την ίδια ώρα σε ολόκληρο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τρικάλων εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα. Κατολισθητικά φαινόμενα παρατηρούνται στα ημιορεινά χωριά του Κόζιακα ενώ φουσκώνουν επικίνδυνα ο Πηνειός ποταμός και ο παραπόταμός του, Ανάποδος.

Στο χωριό Πλάκα Αχαΐας, η Αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση δέκα σπιτιών καθώς «κατέρρευσαν» χωμάτινοι όγκοι λόγω της δυνατής βροχόπτωσης.

Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό παραμένει προς το παρόν ανοιχτός και η πρόσβαση γίνεται κανονικά.

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή την Κυριακή (1/2/2015) προκειμένου να εξετάσει τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή και να εισηγηθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του τοπικού πληθυσμού. Το κλιμάκιο θα μεταβεί στην περιοχή ύστερα από σχετική εντολή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μιλώντας στο Νewsbomb.gr ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς τόνισε πως αποκολλήθηκε ένα τμήμα του βουνού πάνω από το χωριό, έκτασης 30 επί 30 μέτρων.

Όπως ανέφερε, οι εκκενώσεις των σπιτιών που βρίσκονται πλησίον του σημείου όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση έγινε για προληπτικούς λόγους και δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Στην Ξάνθη η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην παραλιακή ζώνη τη πόλης, με ολόκληρες ακτές εξαφανίστηκαν καθώς έγιναν ένα με τη θάλασσα και το παραλιακό δίκτυο να έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία.

Τα πιο μεγάλα προβλήματα έχουν καταγραφεί στην παραλία του Άη Γιάννη του Δήμου Αβδήρων όπου τα ορμητικά κύματα προκάλεσαν την υποχώρηση του εδάφους και στην είσοδο της πλαζ υπάρχουν μόνο βράχια και νερά. Το οδόστρωμα είναι γεμάτο από διάφορα αντικείμενα και κατά μήκος της ακτής έχουν δημιουργηθεί τρύπες με νερό.

Πλημμύρισαν εκτάσεις στο Πέλαγος Τρίπολης

Πολλά στρέμματα με καλλιέργειες, στο οροπέδιο της Μαντινείας, πλημμύρισαν από την βροχόπτωση των τελευταίων δύο ημερών.

Σοβαρότερα προβλήματα, με την στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει αρκετά, έχουν προκληθεί στην περιφέρεια του χωριού Πέλαγος.

Από την υπερβολική συσσώρευση υδάτων στο Πέλαγος, η Τροχαία Τρίπολης σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του δήμου Τρίπολης, προχώρησαν σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων και κλείσιμο των δρόμων, Πελάγους - Παρόρι και Πελάγους - Κτηνιατρείο, για την αποφυγή ατυχημάτων.

«Κομμένη» στα δύο η Ευρυτανία

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες σε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω καθιζήσεων και καταπτώσεων.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος Κρίκελο Δομνίστα, Άγιοι Θεόδωροι – Συγκρέλο, Συγκρέλο - Ανιάδα, Γαύρος – Προυσσός, Βαλαώρα – Τοπόλιανα, στη Γέφυρα της Γρανίτσας προς τη Γρανίτσα, από Ραπτόπουλο προς Προυσσό, από Γρανίτσα προς Λιμέρι.

Επίσης κλειστό είναι ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο στα Άγραφα και στο τμήμα Βαρβαριάδα – Άγραφα λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη Βαρβαριάδα, αναφέρει το lamiastar.gr.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιό, η κατάσταση θα παρακολουθείται όλο το βράδυ και θα εξεταστεί ξανά με το πρώτο φως της ημέρας. Μάλιστα αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Πρόγνωση καιρού για την Κυριακή (1/2/2015)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας την Κυριακή (1/2/2015). Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πιο ισχυρά σε περιοχές της Ηπείρου καθώς και της δυτικής Στερεάς. Ωστόσο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι και μετά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Κυριακής.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντικά τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση 6 έως 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 με 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο, ενώ θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αττική θα εμφανιστούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι αναμένεται βαθμιαία να εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Ίδιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με νεφώσεις και τοπικές βροχές να σημειώνονται. Ωστόσο από το μεσημέρι θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ και θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι εξασθένηση των φαινομένων. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς από το βράδυ.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και από το βράδυ και στις νοτιότερες περιοχές.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 8 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 23 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: νότιοι 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις