ΚΑΙΡΟΣ

«Σκοτείνιασε» ο τόπος: Καταιγίδες και χαλάζι έπληξαν τη χώρα

«Σκοτείνιασε» ο τόπος: Καταιγίδες και χαλάζι έπληξαν τη χώρα

Πλημμύρες, καταστροφές και πολλά προβλήματα άφησαν πίσω τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Τρίτη, 29 Ιουνίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλάζι έπληξαν τις τελευταίες ώρες την Αττική.

xa

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα τις περιοχές Κηφισιά, Λυκόβρυση, Εκάλη, Θρακομακεδόνες. Τα φαινόμενα σταδιακά επεκτάθηκαν και έφτασαν και στο κέντρο της πρωτεύουσας ενώ η κακοκαιρία έπληξε και πολλές περιοχές της επαρχίας.

Μάλιστα σε κάποιες περιοχές έπεσαν μεγάλα κομμάτια πάγου από τον ουρανό και ο αέρας ξήλωσε τέντες.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η κυκλοφορία διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία.

100

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων στα βόρεια προάστια και στην Ηλιούπολη.

Το βίντεο που ανέβασε στο Facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου

Κυκλοφοριακά προβλήματα από το ξαφνικό μπουρίνι

Το ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική προκάλεσε ορισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα, χωρίς όμως να έχουν αποκλειστεί δρόμοι, εκτός από τον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του 20ου χιλιομέτρου (στο ρεύμα της ανόδου), που έχει πλημμυρίσει από την έντονη βροχόπτωση. Ετσι, η Τροχαία κάνει αυτή την ώρα εκτροπή της κυκλοφορίας σε εκείνο το σημείο.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως αυτή τη στιγμή 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως από περιοχές των βορείων προαστίων.

Καταιγίδα και χαλάζι «κύκλωσαν» την πόλη της Λαμίας

Ισχυρή καταιγίδα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή. Εκτός από την καταρρακτώδη βροχή κατά τόπους έπεσε χαλάζι ενώ οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό τοπίο.

1 copy

Ακόμη και τα αποχετευτικά έργα του Δήμου της Λαμίας δεν αντέχουν τον όγκο του νερού και μάλιστα σε ορισμένα κρίσιμα σημεία εκτινάσσονται τα καπάκια της αποχέτευσης των υδάτων δημιουργώντας παγίδες στους δρόμους.

Ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της Λαμίας οι δρόμοι έγιναν ποτάμια ενώ πλεονάζουν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο καθώς σημεία του οδικού δικτύου της πόλης είναι αδιάβατα λόγω του όγκου του νερού.

2

Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης από το 195ό χιλιόμετρο στα διόδια της Αγ. Τριάδας μέχρι το 223 χλμ στη Στυλίδα τα αυτοκίνητα αναγκάστηκαν να κινούνται με βήμα σημειωτόν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στα Τρίκαλα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα σήμερα αργά το μεσημέρι από έντονη χαλαζόπτωση, σε χωριά κυρίως του πρώην Δήμου Γόμφων, στον νομό Τρικάλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη, οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές, βυθίζοντας σε απογοήτευση τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει το trikalaola.gr, το μπουρίνι συνοδευόταν με χαλάζι στο μέγεθος κορόμηλου και η χαλαζόπτωση ήταν παρατεταμένη και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα οπωροφόρα δέντρα, σιτηρά και στα ζαρζαβατικά.

Ξαφνική βροχόπτωση με έντονο χαλάζι στην Ξάνθη

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης την Ξάνθη, με τους ουρανούς να ανοίγουν – για ακόμη μια φορά φέτος – και τους κατοίκους να παρατηρούν, χωρίς πλέον να εκπλήσσονται, τις εναλλαγές του καιρού.

Η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν δρόμοι, με το έντονο χαλάζι να ακολουθεί για αρκετά λεπτά. Βροχή και χαλάζι συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους ανά διαστήματα ενώ αμέσως μετά το ξαφνικό μπουρίνι ο ήλιος επέστρεψε και πάλι στην θέση του.

Οι εναλλαγές του καιρού δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους κατοίκους της περιοχής που δεν έχασαν την ευκαιρία να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας ποικιλοτρόπως το χαλάζι, την βροχή και τον ήλιο.

Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη (29/6) - Αναλυτική πρόγνωση

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 29 Ιουνίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά στα πελάγη με ένταση 6 μποφόρ με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση.

Λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών όμβρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 το πρωί τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 19 έως 32 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 32 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 30 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, το πρωί στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 32 και στις Κυκλάδες έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις