ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρός τρελάθηκε: Το σπάνιο φαινόμενο «Rex Blocking» θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από αύριο

Ο καιρός τρελάθηκε: Το σπάνιο φαινόμενο «Rex Blocking» θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από αύριο

Στη δίνη του σπάνιου μετεωρολογικού φαινομένου «Rex Blocking» θα βρεθεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πέσει απότομα από αύριο, Πέμπτη (06/10/2016) ο υδράργυρος έως και 7 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, που συνήθως το συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο όποτε «χτυπάει» και στα ανατολικά δίνει μία απότομη εναλλαγή του καιρού.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Οκτωβρίου 1991, και ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειχνε 38 βαθμούς Κελσίου, με την έλευση του φαινομένου ο υδράργυρος έπεσε μέσα σε μία με δύο ημέρες στους 16 βαθμούς!

Στη μετεωρολογία, όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (Blocking). Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, που καλείται Rex Blocking (προς τιμήν του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex, ο οποίος το μελέτησε το 1950).

Πώς δημιουργείται το φαινόμενο

Οι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στη χώρα μας αισθητά.

Το φαινόμενο, αν και είναι συχνότερο στη Δυτική Ευρώπη, εμφανίζεται και στην περιοχή μας.

«Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους, το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω», εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Έτσι, οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν μέχρι και 5 βαθμούς στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς (από 29 που είχαμε), στην Αθήνα στους 25 βαθμούς (από 30-31 των προηγούμενων ημερών) και στη Θεσσαλονίκη στους 20. Η ψύχρα θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες, ενώ η τάση μετά δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι».

Σχετικές ειδήσεις