ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Η Ελλάδα στο «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα «Ζήνων»

Κακοκαιρία: Η Ελλάδα στο «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα «Ζήνων»

Πάνω από τη δυτική Ελλάδα στροβιλίζεται ο μεσογειακός κυκλώνας με το όνομα «Ζήνων» δίνοντας ισχυρές καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.

Το ισχυρό βαρομετρικό σφυροκοπά τη χώρα με καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα πλήξουν τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα

Τα φαινόμενα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους που αγγίζουν ακόμα και τα 8 ή 9 μποφόρ τοπικά.

Ο «Ζήνων» θα πλήξει απόψε τη Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, νησιά Ιονίου, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Ήπειρο.

Στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, ο στροβιλισμός του Ζήνωνα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Δείτε βίντεο με την κίνηση του Ζήνωνα, όπως φαίνεται από τον μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT:

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα παρατηρείται από το πρωί, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, όπως διακρίνεται και τον χάρτη του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών που ακολουθεί:

ZEUS2 181117

Εξασθενημένος θα κινηθεί ανατολικά και αναμένεται να «χτυπήσει» δυτική Στερεά και δυτική Θεσσαλία.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και κατά τόπους καταιγίδες την Κυριακή ενώ το βαρομετρικό θα κινηθεί με μικρότερη ισχύ προς το Αιγαίο.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (20/11), σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν:

Το Σάββατο (18/11)

Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η δυτική Πελοπόννησος και κατά διαστήματα η υπόλοιπη χώρα (εκτός από τη δυτική Μακεδονία και το βράδυ πρόσκαιρα η κεντρική Μακεδονία).

Την Κυριακή (19/11)

Την Κυριακή, μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και η Δυτική Στερεά, μέχρι το απόγευμα η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά -κυρίως η κεντρική- η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, και πιθανόν η Πιερία και η Χαλκιδική, κατά διαστήματα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες και πιθανόν η Κρήτη κατά διαστήματα.

Τη Δευτέρα (20/11)

Μέχρι το μεσημέρι η Ήπειρος, μέχρι το βράδυ η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις πάνω από τα 700 μέτρα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα (κυρίως τις πρωινές ώρες). Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από 700 μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις