ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Στα «λευκά» η μισή Ελλάδα - Σε ποιους νομούς δεν θα ανοίξουν τα σχολεία (vid)

Καιρός: Στα «λευκά» η μισή Ελλάδα - Σε ποιους νομούς δεν θα ανοίξουν τα σχολεία (vid)

Καιρός:Μαίνεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καιρό, ο οποίος έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τους ισχυρούς βοριάδες στα πελάγη και τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

ΣΕ «ΚΛΟΙΟ» ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΧΩΡΑ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ - ΔΕΙΤΕ LIVE ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα (19/12/2018) τα σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες, με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου και του δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη, εξαιτίας της χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Εξάλλου, με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν, λόγω της χιονόπτωσης και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης, εξαιτίας της χιονόπτωσης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Τσοτύλι και τον Πεντάλοφο της Π.Ε. Κοζάνης, έπειτα από ανακοίνωση του δημάρχου Βοΐου, Δημήτρη Λαμπρόπουλου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, η χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Γρεβενά

Όπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Γρεβενά:

  • από το 15ο έως 32ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων,
  • από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας,
  • από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Βασιλίτσας,
  • από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Περιβολίου και προς το Σπήλαιο,
  • από το 18ο έως 35ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Κρανιάς και προς Πριόνια Καλλιθέας και Μικρολίβαδο,
  • από το 14ο έως 32ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Δοτσικού και προς το Μεσολουρι και από το 14ο έως 20ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Μεγάρου.

Καστοριά

Στην Καστοριά η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες:

  • από το 26ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Φλώρινα

Στην Φλώρινα διεξάγεται με αλυσίδες:

  • από το 15ο έως το 52ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας),
  • από το 1ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου),
  • από το 1ο έως το 26ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Κοζάνης (παλιό και νέο τμήμα),
  • από το 18ο έως το 36ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Έδεσσας (μέσω Κέλλης),
  • από το 5ο έως το 11ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αετού - Νυμφαίου και στο σύνολο του Επαρχιακού και Δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Φλώρινας.

Πάντως, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής) διεξάγεται κανονικά.

Ιωάννινα

Αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και παγετού απαιτούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας Ηπείρου, σε ορεινά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στον Νομό Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση για ενημέρωση των οδηγών, αναφέρεται πως αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται:

  • στην Εγνατία Οδό, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο, δηλαδή από το Μέτσοβο έως την Παναγιά,
  • στα ορεινά χωριά του πρώην δήμου Μαστοροχωρίων, στην Κόνιτσα,
  • στο Μέτσοβο και το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του ομώνυμου Δήμου.

Επίσης, έχει απαγορευθεί προσωρινά η κυκλοφορία φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, από το Μέτσοβο έως την Παναγιά.

Εγκλωβίστηκαν 30 άτομα στα χιόνια

Η έντονη χιονόπτωση που σημειώνεται στην Πτολεμαΐδα στάθηκε αιτία να εγκλωβιστούν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυρυιακής στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη Βλάστη, περίπου 30 άτομα από σύλλογο της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia.gr, η εν λόγω ομάδα είχε ανεβεί για εκδρομή με τα αυτοκίνητά της και απεγκλωβίστηκε μετά από προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Όλα τα μέλη της είναι καλά στην υγεία τους.

Χιόνια στα ορεινά των Τρικάλων

Σε όλες τις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων και πάνω από τα 800 μέτρα τα χιονισμένα τοπία είναι μοναδικής ομορφιάς.

xionia trikala

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Σύμφωνα με το trikalaola.gr, σήμερα η μεγάλη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα Περτουλιώτικα λιβάδια το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους.

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από το Περτούλι Τρικάλων

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από την έξοδο της Ελάτης προς Βλάχα, χιονοδρομικό κέντρο, Περτουλιώτικα λιβάδια, Περτούλι, μέχρι και το Περτούλι. Προς Νεραϊδοχώρι ο δρόμος είναι πιο καθαρός με λιγότερο χιόνι.

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από το Πήλιο

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από τη Σαμαρίνα Γρεβενών

Στα «λευκά» τα ορεινά της Λάρισας

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του νομού Λάρισας, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.

xionia larisa3

Χιόνια και στην Καστοριά

Πυκνό χιόνι πέφτει από την Παρασκευή σε αρκετές ορεινές περιοχές της Καστοριάς, δημιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες.

xionia kastoria

Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινοί όγκοι της Καστοριάς, δημιουργώντας ένα χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στον Γράμμο, σημειώθηκαν ήδη οι πρώτες χιονοπτώσεις από χθες, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τους 20 πόντους, σημειώνει το kozanilife.gr.

Αντιολισθητικές και στην Κεντρική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Τέλος, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Η πρόγνωση του καιρού

Αναλυτικότερα, για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια με βαθμιαία επέκταση στην υπόλοιπη χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες κατά τόπους είναι πυκνότερες στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα υπόλοιπα βόρεια ορεινά.(ενδεικτικό υψόμετρο 1000-1200 μέτρα στα βόρεια και 1500-1800 μέτρα στα κεντρικά).

Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν τη νύχτα στα δυτικά.

Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά και βόρεια ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στα πελάγη 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς. Στα υπόλοιπα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια κυμαίνεται στα χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους τοπικά ισχυρές που το βράδυ θα εξασθενήσουν προβλέπει η ΕΜΥ για την Αττική. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νότιους νοτιοδυτικούς τοπικά στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 6 και 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και από το βράδυ στα υπόλοιπα ορεινά.

Άνεμοι: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα παραθαλάσσια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και τις πρωινές ώρες της δυτικής Στερεάς. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα από τα βορειοδυτικά.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στρεφόμενοι από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας και τις πρωινές ώρες της κεντρικής Στερεάς. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ, στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε νοτίους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτίους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα Δωδεκάνησα και μετά το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση τη νύχτα.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στρεφόμενοι από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία και τη Δευτέρα

Στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι αρχικά νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί, βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση, που το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με πιθανότητα βροχής νωρίς το πρωί και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο νεφώσεις με τοπικές βροχές που πρόσκαιρα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε νότιους 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές, και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που βαθμιαία θα σταματήσουν. Τα φαινόμενα που πιθανώς στη Θράκη να είναι τις πρωινές ώρες ισχυρά, γρήγορα από τα δυτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά το πρωί νότιοι 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία σταματήσουν. το απόγευμα από τα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, που πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα σταματήσουν και ο καιρός από το μεσημέρι σταδιακά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και νωρίς το πρωί στα νότια έως 7 μποφόρ που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι νότιοι 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτιοδυτικούς που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν περαιτέρω. Η θερμοκρασία από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς στα βόρεια κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια το πρωί έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή φωτογραφιών: trikalaola.gr, onlarissa.gr, kozanilife.gr

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια Πολυτεχνείο: Δίωξη για κακούργημα σε έξι από τους 19 συλληφθέντες

Σηκώνει «μπαϊράκι» η Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ και ανακοινώνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ