ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάει ξανά ο καιρός

Χαλάει ξανά ο καιρός

Δυναμικά μπήκε και ο Φεβρουάριος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον «παγωμένο» Ιανουάριο με έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τη χώρα.


Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, για σήμερα Δευτέρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές που θα σημειωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Κεντρικά, τα Βόρεια και το βράδυ στο Ανατολικό Αιγαίο.

Έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της Δυτικής – Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφορ το απόγευμα στα Δυτικά και Βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους με την ίδια περίπου ένταση.

Για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της Δυτικής –Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά η πρόγνωση
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές θα σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη όπου σταδιακά θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Το βράδυ χιόνι στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Το βράδυ βορειοανατολικοί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το απόγευμα σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς
θερμοκρασία: από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από -2 (μείον 2) έως 2 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από 1 μέχρι 6 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σταδιακά καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα από τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Χιόνια στα ορεινά και τη νύχτα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ που βαθμιαία από τα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς, ενώ τη νύχτα στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι.
Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές που το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ που από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς
θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές που το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα βόρεια το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή και καλή προετοιμασία...

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
• 1.Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
• 2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
• 3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
• 4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
• 5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
• 6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
• 7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
• 8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
• 9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό