ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο χαρακτηρίζεται από τις έντονες καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, πλήττει τη χώρα μας.

Ο καιρός πάντως θα επιδεινωθεί κι άλλο τις επόμενες ώρες, αφού οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν περισσότερο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα επικρατούν ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει και χιονόπτωση, αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Δυτική Ελλάδα και η Αττική βρίσκονται στο έλεος της βροχής, αφού εδώ και λίγες ώρες οι βροχοπτώσεις είναι πολύ έντονες. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βροχές και χιονοπτώσεις, όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνο ο Έβρος.

Ίδιο θα είναι και αύριο το σκηνικό, με την Ελλάδα να «πλήττεται» από έντονες βροχοπτώσεις και θυελώδεις ανέμους.

Τρέχει και δε φτάνει η Πυροσβεστική

Σοβαρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την έντονη βροχόπτωση. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα η οδός Πειραιώς παραμένει εδώ και ώρα κλειστή λόγο συμφόρησης των νερών και στα δύο της ρεύματα στο ύψος της Χαμοστέρνας.

Μάλιστα, ένα λεωφορείο είχε ακινητοποιηθεί με τους επιβάτες να παραμένουν μές εγκλωβισμένοι για αρκετή ώρα. Τελικά, όλοι τους απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια ανδρών της πυροσβεστικής.

Πολλά προβλήματα και στο κέντρο της Αθήνας, αφού χάλασαν φανάρια και η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλά προβλήματα.

Κλειστός είναι ο δρόμος στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών, λόγο κατολίσθησης από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ και η παλιά εθνική οδός Κορίνθου Πατρών, είναι κλειστή στο ύψος του Διακοφτού. Κλειστός και ο περιφερειακός Αιγάλεω – Ασπροπύργου, όπως και ο παραλιακός δρόμος Μαρκόπουλου - Ωροπού προς Αγίους Αποστόλους.

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στην επαρχία είναι για αντλήσεις νερού. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Αίγιο και την Τρίπολη, αφού σε αυτές τις περιοχές επικρατεί βροχόπτωση από χθες το βράδυ.

Στα όρια του συναγερμού ο Έβρος

Στο μεταξύ, σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.

Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Να σημειωθεί τέλος, πως οι κλήσεις στην πυροσβεστική ξεπερνούν τις 200, στην Τρίπολη τις 100, στο Αίγιο μέχρι στιγμής «αγγίζουν» τις 70, ενώ η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη σε όλη τη χώρα.

Τέλος, πολλά προβλήματα παρατηρούνται και στην ηλεκτροδότηση, εξαιτίας της κακοκαιρίας, αφού πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν "βυθιστεί" στο σκοτάδι.