ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Φωτόπουλος: Δεν είμαστε όργανο της τρόικας…

Χρ. Φωτόπουλος: Δεν είμαστε όργανο της τρόικας…

Η κίνηση της ΠΟΑΣΥ, να στείλει επιστολή στους εκπροσώπους της τρόικας τονίζοντάς τους πως θα ζητήσει ένταλμα για τη σύλληψή τους, ξάφνιασε πολλούς.

Ξαφνικά, οι Έλληνες που τόσο καιρό διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα ένιωσαν πως έχουν μαζί τους, αυτούς που καλούνταν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις που διοργανώνονταν ως μορφή διαμαρτυρίας, απέναντι στα μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό λαό.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Χρήστο Φωτόπουλο, ο οποίος μας εξήγησε την κίνηση αυτή:

«Είναι αλήθεια. Τους έχουμε παραδώσει την επιστολή και στο ξενοδοχείο που διαμένουν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βασιλίσσης Σοφίας 2.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της. Πρέπει να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης και μετά να το πράξουμε. Θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και άλλοι φορείς, αφού εμείς ως φορέας εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της αστυνομίας πράξαμε το χρέος μας. Από κει και πέρα ας πράξουν κι οι άλλοι το δικό τους», τόνισε αρχικά, ενώ στη συνέχεια μας εξήγησε ότι έπρεπε να ακολουθηθούν κάποιες νόμιμες διαδικασίες:

«Νομίζω πως είναι μια στάση υπεύθυνη, καταγεγραμμένη. Και εμείς μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε ως Σώμα και το κάνουμε, αλλά άλλο είναι να υπάρχει καταγεγραμμένο κάτι και αν απευθύνεται στους ίδιους εφιστώντας την προσοχή τους στις ευθύνες τους. Τώρα πάντως, είναι η σειρά άλλων να κάνουν τις δικές τους ενέργειες».

Ο κ. Φωτόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της κοινωνικής εξέγερσης, η οποία πλέον αναμένεται να είναι πιο μαζική:

«Δεν θέλουμε να γίνουμε όργανο εξυπηρέτησης και προώθησης σκοπιμοτήτων οποιασδήποτε τρόικας, ή οιασδήποτε κυβέρνησης που λειτουργούν καθ αυτό τον τρόπο. Αυτή ήταν και η αγωνία μας και χθες που στο Συμβούλιο που κάναμε ως Ομοσπονδία κι είχαμε εξαίρετους επιστήμονες εκεί, οι ανέπτυξαν το θέμα του δικαιώματος σε άλλες μορφές –αυτό που αναφέρεται στο Σύνταγμα πως απαγορεύεται στους ένστολους το δικαίωμα της απεργίας-. Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι για να μας βάζουν να «βγάλουμε το φίδι από την τρύπα» και την αδυναμία των πολιτικών να πείσουν για τις επιλογές τους τον λαό, να μπορέσουν να την «καλύψουν» με τη δυναμική της αστυνομίας. Όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει και δεν θα το ήθελα ποτέ να πάμε σε τέτοιες πρακτικές».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του λαού με την αστυνομία, είπε:

«Το πρόβλημά μας είναι πως πια δεν είμαστε πιστευτοί στον λαό. Ως αστυνομία χρησιμοποιούμαστε κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις και φυσικά αμφισβητούμαστε έπειτα από την κοινωνία.

Τώρα αν μας χρησιμοποιούν ως υπηρεσία, δεν είναι δική μας επιλογή, αλλά κυρίως πολιτικό ζήτημα».

Στη συνέχεια ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για την ενότητα αστυνομίας – κοινωνίας, την οποία επιχειρούν να διασπάσουν:

«Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα που θα έρθουν, θα μας βάλουν να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας και το μένος της κοινωνίας θα είναι εις βάρος μας. Χρησιμοποιούμαστε πολλές φορές ως σάκος του μποξ, ως ανάχωμα, ως απορροφητήρες των κραδασμών.

Όποιος βγαίνει να διαμαρτυρηθεί –συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών-, σημαίνει πως έχει πρόβλημα και το κάνει.

Εμείς θέλουμε η πολιτεία να μας αφήσει να ασχοληθούμε μόνο με την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος. Να είμαστε στο δρόμο να προστατεύουμε τον πολίτη και όχι να μας έχουν κλεισμένους σε γραφεία για να βάζουμε υπογραφές.

Δεν θέλουμε να διασφαλίζουμε τα κέρδη των ανωνύμων εταιριών και να τρέχουμε σε γήπεδα».

Τέλος, ο ίδιος έστειλε το δικό του μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και στους συναδέλφους του:

«Το μήνυμα που δίνω και στους συναδέλφους μου είναι πως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Πάντα στους συναδέλφους μου λέω πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον πολίτη με σεβασμό και κατανόηση. Πολύ φοβάμαι όμως πως θα γυρίσουμε στην κατοχή και θα μας βάλουν καμιά ρετσινιά, όπως σε άλλες εποχές που οι αστυνομικοί ήταν δακτυλοδεικτούμενοι ως δοσίλογοι».