ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Από τις 14 Φεβρουαρίου που ψηφίστηκε ο ν. 4046/2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόκειται να ισχύσουν τα νέα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων.


Αυτό υπαγορεύει η κανονιστική πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την εφαρμογή του άρθρου 6 του νόμου που εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα.

Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι οι «κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν έως τις 14 Μαΐου του 2012» (ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012).

Τότε μειώνονται κατά 32% (επί του κατώτερου ημερομισθίου που ίσχυε την 01/01/12) και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών. Τα ίδια όρια ισχύουν και για τους μαθητευόμενους.

Να σημειωθεί πως η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Συμφωνίες των μερών που υπολείπονται των νέων μειωμένων μισθών είναι άκυρες.

Όσον αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα συναφθούν στο μέλλον, ορίζεται ότι δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από ένα έτος ούτε να υπερβαίνουν τα τρία.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι τις 14-2-2012 ή και περισσότερο, λήγουν στις 14-2-2013.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που στις 14-2-2012 βρίσκονταν σε ισχύ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 μηνών, λήγουν με τη συμπλήρωση 3 ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους, εκτός και αν καταγγελθούν νωρίτερα.

Έπειτα από ένα τρίμηνο και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν.

Κάθε άλλο επίδομα παύει αμέσως να ισχύει.

Από 14/02/2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων. Σύμφωνα με παλαιότερη ρύθμιση, η διαιτησία μπορεί να αποφασίζει μόνο για την τήρηση των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον ΟΜΕΔ και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται, και αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών, θα συζητηθούν με βάση την παρούσα απόφαση.

Από 14/02/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς όλων των αυξήσεων που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις, συλλογικές συμβάσεις, ή διαιτητικές αποφάσεις.

Παράλληλα παγώνουν οι ωριμάνσεις, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Επίσης, καταργείται κάθε έννοια μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από τις 14.2.2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται. Οι διατάξεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,τέθηκε επί τάπητος η μεταφορά επιδομάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που τελεί υπό κατάργηση, στον ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.