ΕΛΛΑΔΑ

Από άνεργοι στην Ελλάδα, μετανάστες στο Βερολίνο

Από άνεργοι στην Ελλάδα, μετανάστες στο Βερολίνο

Μονόδρομος έχει γίνει πλέον η μετανάστευση για χιλιάδες Έλληνες, που καθημερινά βιώνουν τον πόνο και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία, τα καθημερινά λουκέτα στην αγορά και η έλλειψη ελπίδας οδηγεί τους Έλληνες στο εξωτερικό. Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς είναι η Γερμανία, που παραμένει η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, περίπου 8.900 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Τα πρώτα βήματα

Αρκετοί από τους νέους μετανάστες απευθύνονται στον ελληνογερμανικό επιστημονικό και πολιτιστικό σύλλογο Exantas, που παρέχει συμβουλές για Έλληνες που πηγαίνουν για πρώτη φορά στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, ο σύλλογος, που μέσα σε μια επταετία έχει μεγαλώσει αρκετά, δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία για τους ενδιαφερόμενους.

Μέλος του ΔΣ του συλλόγου είναι ο Βασίλης Παπαδόπολος, παιδί ελλήνων γκασταρμπάιτερ που ζει από τη δεκαετία του 1970 στη Γερμανία.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, o κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγωδία», ενώ ελπίζει ότι όπως και παλαιότερα οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού βοήθησαν την Ελλάδα, έτσι και τώρα θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της.

Προορισμός και για καλλιτέχνες

Μπορεί το Βερολίνο να έχει υψηλή ανεργία, ωστόσο είναι μια ιδιαίτερα ανοιχτή πόλη και πολυτισμική, γεγονός που την καθιστά τόπο προσέλευσης καλλιτεχνών. Η Ελπινίκη Ζερβού, σοπράνο, έφυγε από τη Λυρική Σκηνή και πρωταγωνιστή σε ελληνογερμανική συμπαραγωγή στην Όπερα του Νοϊκόλν.

Σύμφωνα με την κ. Ζερβού, η κρίση της έδωσε την ευκαιρία για να μετακομίσει μόνιμα, αφού το Βερολίνο πάντα την ενθουσίαζε.

Δίκτυο Ελλήνων για Έλληνες

Πάντως, αρκετοί Έλληνες σπεύδουν να ψάξουν δουλειά σε εστιατόρια. Ωστόσο η εύρεση εργασίας σε αυτόν τον τομέα είναι λίγο περίπλοκη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνον αγγλικά, κάτι που δεν αρκεί.

Πολλοί πάλι επιχειρούν να βρουν εργασία μέσω της ιστοσελίδας hireagreek.com, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, κυρίως για εξ αποστάσεως συνεργασίες. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετανάστευση είναι αναγκαία.