ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώσεις για δασικές εκτάσεις σε συνεταιρισμούς

Αποζημιώσεις για δασικές εκτάσεις σε συνεταιρισμούς

Υποχρεωμένο να αποζημιώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ εκατοντάδες επαγγελματικούς συνεταιρισμούς ανά τη χώρα που είχαν αγοράσει δασικές εκτάσεις για να φτιάξουν οικισμούς, αλλά μετά το Σύνταγμα του 1975 «μπλοκαρίστηκαν», είναι πλέον το ελληνικό Δημόσιο.

Το... δρόμο της αποζημίωσης είτε με εκατομμύρια ευρώ, είτε με ανταλλαγές δημοσίων εκτάσεων άνοιξε η επταμελής σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 1058/12) κάνοντας εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής. Σημειώνεται ότι αντίστοιχους συνεταιρισμούς έχουν δικαστικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και εκατοντάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά αποδέχθηκαν ότι «με τις ενέργειές της η Διοίκηση πριν την ισχύ του νόμου 998/79 δημιούργησε την εύλογη προσδοκία στον αιτούντα Συνεταιρισμό ότι η επίδικη έκταση θα ήταν οικιστικά αξιοποιήσιμη. Κατόπιν τούτων όφειλε η Διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή της δασικής εκτάσεως του αιτούντος Συνεταιρισμού κατ' εφαρμογή της διατάξεως της §3 του άρθρου 50 του νόμου 998/79 υπολογιζόμενης αξίας της έκτασης αυτής ως δασικής...».

Για το λόγο αυτό μάλιστα «αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να προβεί στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με το σκεπτικό παρούσας». Άλλωστε και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ είχε αποδεχτεί τον ισχυρισμό, ότι η διοίκηση με τις ενέργειές της δημιούργησε την εύλογη προσδοκία στα μέλη του συνεταιρισμού ότι η επίδικη έκταση 621 στρεμμάτων που είχαν αγοράσει στο Πόρτο Γερμενό θα ήταν οικιστικά αξιοποιήσιμη. Όφειλε, επομένως, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες είτε για την απαλλοτρίωση είτε για την ανταλλαγή της.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη δικηγόρο Ευαγγελία (Κέλλυ) Σταμούλη που χειρίστηκε την υπόθεση δημιουργεί ελπίδες αξιοποίησης ή αποζημίωσης, δεδομένου ότι τα μέλη του συνεταιρισμού από το 1999 με αγωγή τους διεκδικούν από το ελληνικό Δημόσιο συνολική αποζημίωση 25,2 δισ. δρχ. (περίπου 74 εκατ. ευρώ), ενώ η σημερινή τιμή ανά στρέμμα υπολογίζεται σε 117.388 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν από λίγο καιρό δικαίωσε τα μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αττικής στα οποία το Δημόσιο δεν κατέβαλε αποζημίωση, αν και τους στέρησε το δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τελική άρνηση του κράτους να απαλλοτριώσει την περιουσία τους ή να την ανταλλάξει με άλλη ίσης αξίας, επιδείνωσε σημαντικά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κατάστασή τους και δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος γι' αυτούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου του Στρασβούργου.