ΕΛΛΑΔΑ

Διώξεις για κακούργημα σε στελέχη της ΕΡΤ για το Champions League

Διώξεις για κακούργημα σε στελέχη της ΕΡΤ για το Champions League

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των Λάμπη Ταγματάρχη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Στυλιανού Στεφάνου, μέλους του Δ.Σ και Δημήτρη Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφου- υπευθύνου αθλητικού προγράμματος για την υπόθεση της απόκτησης των δικαιωμάτων του Champions League, άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.



Στην πολυσέλιδη παραγγελία του ο εισαγγελέας, απέρριψε την πρόταση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και διέταξε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των στελεχών της ΕΡΤ για το κακούργημα της «απιστίας περί την υπηρεσία κατά συναυτουργία».

Ο εισαγγελέας επαναξιολογώντας τις μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης έκρινε ότι οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβησαν (4 από τους 6 μάρτυρες) σε σχέση με συγκεκριμένες συμπεριφορές και δράσεις των ιθυνόντων της ΕΡΤ θεμελιώνουν το αδίκημα της απιστίας.

Αν και στην έγγραφη παραγγελία διευκρινίζεται ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν είναι «αντίπαλοι» τηλεοπτικών σταθμών, εντούτοις τονίζεται ότι «κινήθηκαν στη διαδικασία διεκδίκησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί». Κάτι τέτοιο, όμως, αναφέρεται στην παραγγελία δεν συνέβη με την ΕΡΤ, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται από τις αντίστοιχες προσφορές. Κι αυτό διότι: Για την τριετία 2012-2015 ο ΣΚΑΙ προσέφερε 600.000 ευρώ ετησίως, το MEGA 2 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 3,5 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ 10.800.000 ευρώ.

«Η κραυγαλέα απόκλιση της οικονομικής προσφοράς αποκαλύπτει παραβίαση των κριτηρίων της συνετούς οικονομικής διαχείρισης», υπογραμμίζεται στο εισαγγελικό έγγραφο. Επιπλέον, κατά τον οικονομικό εισαγγελέα «η ορθολογική και επιμελής διαχείριση των εσόδων της ΕΡΤ αφορά αδιακρίτως τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι μόνο τον τηλεθεατή ποδοσφαιρικών διοργανώσεων».

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας αναφέρεται ακόμη και στην κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, που «αποδεικνύει τα περί μη τήρησης κανόνων επιμελούς διαχείρισης».