ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαινιάσθηκε το γραφείο αγάπης και εθελοντισμού στο Δήμο Πειραιά

Εγκαινιάσθηκε το γραφείο αγάπης και εθελοντισμού στο Δήμο Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Πασχαλίνα Καλαγιά, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ, τα εγκαίνια του γραφείου Αγάπης και Εθελοντισμού, στο ισόγειο του Δημαρχείου Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, τόνισε:

«Είναι για μένα μια ξεχωριστή ημέρα σήμερα. Όπως ίσως όλοι γνωρίζετε, είχα μια μακρά θητεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για 21 συνεχόμενα χρόνια, η Α΄ Πειραιώς και Νήσων, με τιμούσε με την αγάπη της και με έστελνε να την εκπροσωπήσω στο κοινοβούλιο.

Το πρώτο νομοσχέδιο που εισηγήθηκα το 1990 ήταν το νομοσχέδιο για τον «εθελοντή πυροσβέστη».

Σήμερα, η μεγάλη μου φιλοδοξία είναι να οργανώσουμε από εδώ, από τον Πειραιά, ένα εθελοντικό κίνημα, που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και θα είναι μια πολιτιστική δύναμη, που θα βγαίνει από εδώ, από την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη. Θα μάθουν και οι σύμμαχοί μας και οι δανειστές μας ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν είναι οι τεμπέληδες και οι χαραμοφάηδες, αλλά είναι φορείς πολιτισμού και αγάπης.

Έχει δίκιο, η άξια και στενή μου συνεργάτης, η κα Καλαγιά, να λέει ότι προσπαθούμε από την πρώτη ημέρα, να μην υπάρχει κανένας συνάνθρωπός μας, όχι μόνο δημότης του Πειραιά, που να μην έχει ένα να πιάτο φαγητό, κρεβάτι να κοιμηθεί, γιατρό και φάρμακα.

Ξέρω ότι, η συντριπτική πλειοψηφία του Πειραϊκού λαού, έχει ανοικτή καρδιά, θέλει να δώσει στο διπλανό του και από το υστέρημα του. Εδώ στον Πειραιά, η ανθρωπιά δεν απόδρασε. Έχει έδρα της τον Πειραιά, είναι η πόλη της γειτονιάς, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτό όλο θέλουμε να το οργανώσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να έρθουν, κάτι το οποίο απευχόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το θυμόμουν και χθες που έληγε η Αμφικτυονία και έγινε μια πολύ ωραία παράσταση του θέρους, στην πιο πέτρινη γη, που είναι η Μάνη, η ιδιαιτέρα μου πατρίδα.

Έχω την τιμή να έχω βιώματα ο ίδιος. Αυτή η προσπάθεια, του σκληρού μόχθου, γεννά μέσα της την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου σήμερα, που εγκαινιάζουμε αυτό το γραφείο που είναι στην βιτρίνα του Δήμου, να μην υπάρχει κανείς που να δηλώνει άγνοια. Είναι Γραφείο Αγάπης και Εθελοντισμού. Θα δείτε μέσα ότι υπάρχει και ένας οδηγός, για το πως μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής και μάλιστα χρήσιμος εθελοντής.

Όχι να το δηλώνει μόνο, να θέλει και να μην μπορεί να το εκφράσει. Και όχι μόνο στον κοινωνικό τομέα, αλλά και στην αισθητική της πόλης μας και στον τομέα του φυτικού πρασίνου, στο περιβάλλον ακόμη ακόμη και στα αδέσποτα.

Θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τους συνεργάτες μου που από καθήκον και από εντολή του Πειραϊκού λαού είναι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες τους εθελοντές, που υπάρχουν πάρα πολλοί – δόξα τω Θεώ – και που συνεισφέρουν και που εμείς θα επιχειρήσουμε να ενωθούμε όλοι μαζί.

Όπως η Αμφικτυονία ενώνει όλους τους συλλόγους, έτσι και αυτή η προσπάθεια μας να ενώσει όλες τις εθελοντικές προσπάθειες, που είναι μεμονωμένες αν το επιθυμούν και να μπουν και άλλοι.

Θέλω να ευχαριστήσω, τους εθελοντές των ΚΑΠΗ ακόμη πιο πολύ. Είναι τα παιδιά της τρίτης ηλικίας που έχουν περίσσια αγάπη και θέλουν να συνεισφέρουν. Εάν δεν κάνω λάθος, είναι εγγεγραμμένοι μέχρι τώρα 85 εθελόντριες και εθελοντές. Να ευχαριστήσω τους Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς. 'Όλες τις ΜΚΟ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά, που τιμά την πόλη μας και από την ευεργεσία του ευεργέτη και από την λειτουργία του. Την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», τους προσκόπους, τους Εθελοντές του Κόσμου, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου μας, το ΠΕΚ ΑΜΕΑ, το Προακτιβ. Τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στον κόσμο, τις πιο γλυκές γυναίκες που έχω γνωρίσει, τον Σύλλογο Διαβητικών Πειραιά. Κοιτάξτε το χαμόγελο που εκπέμπουν. Θέλω να ηγηθείτε.

Την Ελληνογαλλική Σχολή, τον Ερυθρό Σταυρό, που από την ίδρυση του ενώνει την ανθρωπότητα, τους Πολίτες εν δράση για τον Πειραιά.

Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες, εντός του 2012, στον Πειραιά θα έχει οργανωθεί ένα τέτοιο εθελοντικό κίνημα, που θα μπορεί να συμπληρώνει σε εθελοντική βοήθεια και ανάγκες άλλων δήμων και περιοχών της χώρας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο εθελοντισμός μπορεί να δηλώσει και «βοήθεια στο σπίτι», μπορεί να στηρίξει ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας που δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενοι.

Μπορεί να κάνει τη γειτονιά μας όμορφη και βεβαίως όλες οι εθελόντριες και όλοι οι εθελοντές, είναι ο καθένας ατομικά άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου. Όχι μόνο για θέματα εθελοντισμού αλλά και για θέματα της πόλης μας.

Και βεβαίως, θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση της χώρας και είναι ευτυχής η συγκυρία, να είναι κυβέρνηση που τη στηρίζουν τρία κόμματα, κόμματα ευθύνης, και να δώσει και μοριοδότηση στους νέους και στις νέες ανέργους, που γίνονται εθελοντές και συνεισφέρουν στο συνάνθρωπό τους. Γιατί εκείνος που είναι εθελοντής θα είναι και καλός εργαζόμενος αν είναι στο δημόσιο.

Καλή επιτυχία, η σημερινή ημέρα να γίνει σταθμός, να είναι ένα εθελοντικό κίνημα που ξεκινά από τον Πειραιά και πιάνει όλη την Ελλάδα. Να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη.

Πρέπει να νικήσουμε την κοινωνία των δύο τρίτων, να νικήσουμε την κοινωνία των μεγάλων χασμάτων, πρέπει να νικήσουμε αυτό που λέμε στερητικό σύνδρομο της φτώχειας, πρέπει να νικήσουμε την αναλγησία, τον κακό εαυτό μας. Ζήτω η αγάπη.

Να ανοίξουμε, για να μιλήσω και λίγο χριστιανικά, να ανοίξουμε λίγο περισσότερο την καρδία μας στο Χριστό, στην αγάπη. Κάντο Πράξη, λέει το σύνθημα μας αγκαλιάζοντας μια κόκκινη καρδιά.

Ξεκινάμε συναυλίες αγάπης από τα Καμίνια, την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ. Μπορείτε να έρθετε να απολαύσετε και να φέρετε κάτι π.χ. ένα γάλα, ένα πακέτο μακαρόνια, κάτι, ό, τι θέλετε.»

Η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κα Πασχαλίνα Καλαγιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καθημερινά όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανέχεια, τη φτώχεια και στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά για να επιβιώσουν. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός αναδεικνύονται ως πρωταρχικές αξίες, που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κάνουν όλους πιο δυνατούς. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους της, χάρη στην εθελοντική βοήθεια, αλλά και τη γενναιότατη προσφορά των συνανθρώπων μας.

Όλοι πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε ένα δήμαρχο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο. Επιθυμία του και επιθυμία δική μου είναι, να μην υπάρχει Πειραιώτης, χωρίς ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι να κοιμηθεί και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή, εξυπηρετούμε περίπου 1000 οικογένειες. Και θα θέλαμε την πολύτιμη βοήθεια σας για να εξυπηρετήσουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες.»

Στα εγκαίνια του Γραφείου Αγάπης και Εθελοντισμού παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης, οι Αντιδήμαρχοι κκ Ε. Σαρρή, Κ. Λαουλάκου, Μ. Φύκια, οι εντεταλμένοι Δημ. Σύμβουλοι κκ Ν. Αμοργιανός, Π. Ζερβουλάκος, οι Δημ. Σύμβουλοι κκ Γ. Αγγελόπουλος, Γρ. Καψοκόλης, Γ. Δριμηλής, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο., φορέων, ιδρυμάτων και πλήθος εθελοντών.

IMG_9512