ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από τις «κακοτοπιές» του Internet

Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από τις «κακοτοπιές» του Internet

H «Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου H/Y» (24-29 Σεπτεμβρίου 2012) που οργάνωσε η αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος» κορυφώνεται σήμερα με μια ειδική ανοιχτή εκδήλωση στο The Mall Athens.

Νέοι όροι έχουν μπει στη ζωή των παιδιών μας τα τελευταία χρόνια, με την διάδοση του Internet και της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Cyber Bullying, Παιδική Πορνογραφία, Απειλές από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Αυτοκτονίες, Παράνομη Διακίνηση Λογισιμικού. Είναι όλοι τους επικίνδυνοι και, δυστυχώς, βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά μας. Αυτό, βέβαια, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποτρέπουμε από το να χρησιμοποιούν το Internet.

Με την κατάλληλη παραμετροποίηση του υπολογιστή τους, θα μπορούν να σερφάρουν ακίνδυνα. Την πρωτοβουλία για αυτό ακριβώς πήρε η αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος» που από την Δευτέρα προτρέπει τους γονείς να φέρουν τους υπολογιστές των παιδιών τους –ανεξαρτήτως από πού τους έχουν αγοράσει- για έλεγχο στα καταστήματα της εταιρείας.

Η «Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου H/Y» που οργανώνει η αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος» κορυφώνεται σήμερα με μια ειδική ανοιχτή εκδήλωση στο The Mall Athens. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν χρήσιμες συμβουλές από τον κ. Γιώργο Κορμά, Γιατρό ειδικό σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά και φέρνοντας τον υπολογιστή τους θα τους προσφέρεται επί τόπου δωρεάν η Υπηρεσία Γονικού Ελέγχου από το Support 360°. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με τα παιδιά τους την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», για την καλύτερη γνωριμία των μικρών φίλων με τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Για την πρωτοβουλία της «Κωτσόβολος» το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Εμπορικό Διευθυντή της εταιρείας κ. Στρατή, ο οποίος απάντησε κατατοπιστικά σε όλες μας τις ερωτήσεις.

- Τι ανταπόκριση είχε η πρωτοβουλία σας ως τώρα; Πόσους υπολογιστές παραλαμβάνετε κατά μέσο όρο κάθε μέρα για έλεγχο στα 16 καταστήματα όπου «τρέχετε» το event;

Η Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου έχει αγκαλιαστεί ιδιαίτερα από τους καταναλωτές και φυσικά ιδιαίτερα από τους γονείς. Οι συνεργάτες μας και στα 16 καταστήματα που συμμετέχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο μας μεταφέρουν ότι τα κέντρα υποστήριξης του Support 360° έχουν δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό υπολογιστών για παραμετροποίηση. Τα ακριβη μεγέθη θα είμαστε σε θέση να τα γνωρίζουμε λεπτομερώς με την ολοκλήρωση της ενέργειας αυτό το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επισκεφθούν τα μεγάλα μας καταστήματα με τον φορητό ή σταθερό υπολογιστή τους-ανεξαρτήτου από πού τον έχουν αγοράσει και να τους προσφέρουμε δωρεάν την Υπηρεσία Γονικού Ελέγχου Υ/Η από το Support 360° το εξειδικευμένο brand υπηρεσιών μας.

- Χρήστες τι ηλικίας αφορά κυρίως ο γονικός έλεγχος του Η/Υ;

Απευθυνόμαστε κυρίως σε γονείς με ανήλικα παιδιά όλων των ηλικιών που έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να πλοηγούνται στο διαδίκτυο. Παρά τα αμέτρητα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν τα παιδιά. Οφείλουμε λοιπόν, εκτός από το να συζητάμε με τα παιδιά και να έχουμε καλή επικοινωνία, να επιλέξουμε το κατάλληλο λογισμικό και να παραμετροποιούμε τα συστήματα μας ώστε να αποκλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο επιβλαβές υλικό.

- Σύμφωνα με τις έρευνες που κάνατε για να προχωρήσετε σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ποια είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει σήμερα ένας ανήλικος χρήστης Η/Υ;

Σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα είναι ο εθισμός των παιδιών στη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή που γίνεται αντιληπτός ιδιαίτερα από αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι η προαναγγελία αυτοκτονιών με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει αντιμετωπίσει από το 2006 μέχρι και σήμερα περίπου 540 εκδηλώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως μεταξύ 2008 και 2010 ο αριθμός των παιδιών που δέχτηκαν συμπεριφορά διαδικτυακού εκφοβισμού διπλασιάστηκε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 20% των εφήβων προσεγγίζεται κάποια στιγμή από παιδόφιλους στο Διαδίκτυο. Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων απειλών.

- Με τον Δωρεάν Γονικό Έλεγχο Η/Υ που κάνετε στα καταστήματά σας πώς προλαμβάνετε αυτούς τους κινδύνους;

Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Δωρεάν Γονικού Ελέγχου Η/Υ» που ήδη εξελίσσεται σε 16 επιλεγμένα καταστήματα Κωτσόβολος οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα εξειδικευμένα κέντρα υποστήριξης Support 360° και να ενημερωθούν από τους τεχνικούς μας για τον γονικό έλεγχο. Στα καταστήματα μας θα βρίσκουν και ένα ειδικό έντυπο με χρήσιμες συμβουλές που προετοιμάσαμε σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επίσης, όσοι φέρουν μαζί τον υπολογιστή τους, φορητό ή σταθερό από όπου και εάν τον έχουν αποκτήσει, θα τους προσφέρεται, εντελώς δωρεάν, η νέα μας «Υπηρεσία Γονικού Ελέγχου Η/Υ» από το Support 360°, το εξειδικευμένο brand υπηρεσιών μας. Με την υπηρεσία μας προσφέρουμε πλήρη παραμετροποίηση του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να μπλοκάρονται ιστοσελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο και επιβλαβές λογισμικό για τον υπολογιστή. Παράλληλα προσφέρουμε συμβουλές για την εγκατάσταση προγραμμάτων ασφαλείας και κάνουμε την εγκατάσταση ανεξάρτητα από το κατάστημα που αγοράστηκε ο υπολογιστής.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης, πως η Εβδομάδα Δωρεάν Γονικού Ελέγχου θα κορυφωθεί με μια ειδική ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνουμε σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 18.00 το απόγευμα στο κατάστημα μας στο The Mall Athens, όπου οι γονείς θα μπορέσουν να ακούσουν με τον κ. Γεώργιο Κορμά, ειδικό ιατρό σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και να μιλήσουν μαζί του. Επιπλέον τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πρωτότυπη παιδική παράσταση που θα τους εξηγήσει μέσα από έξυπνα σκετς πώς να αναγνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου και τι μπορούν να κάνουν για να τους αποφεύγουν.

- Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους γονείς; Δεν φοβάστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ίσως τρομάξει κάποιους γονείς και οδηγήσει σε περιορισμό της χρήσης Η/Υ από τα παιδιά τους;

Το Internet είναι ένα δώρο για όλους μας καθώς προσφέρει γνώση, ενημέρωση και ψυχαγωγία σε μια σαφώς «δικτυωμένη» εποχή. Τα παιδιά μας θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη του διαδικτύου και να ξέρουν να αναγνωρίζουν τις κακοτοπιές και τους κινδύνους όπως και στην πραγματική ζωή. Οι γονείς δεν θα πρέπει να τρομάξουν ή να στερήσουν τον υπολογιστή και το διαδίκτυο από τα παιδιά τους. Αντίθετα θα πρέπει να κάνουν τη χρήση του υπολογιστή μια οικογενειακή διαδικασία και να διατηρήσουν την άμεση επαφή και τη συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά τους προκειμένου να είναι σε θέση να τα βοηθήσουν να απολαύσουν την τεχνολογία. Ο γονικός έλεγχος και η κατάλληλη προετοιμασία του συστήματος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.