ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες!

Λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες!

Στην Πρέβεζα άρχισε να λειτουργεί η πρώτη αγροτική αγορά και ήδη την επισκέπτονται 1.800 καταναλωτές

Σάρκα και οστά παίρνουν οι πρώτες λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, οι Farmer's markets οπως λέγονται στο εξωτερικό, όπου μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και συνεταιρισμοί διαθέτουν μαι φορά την εβδομάδα τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" ήδη στην Πρέβεζα άρχισε ήδη να λειτουργεί η πρώτη τέτοιου είδους πιλοτική αγορά, όπου 30-35 παραγωγοί της περιοχής πωλούν από νωπά κηπευττικά όπως ντομάτες μέχρι τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο σε τιμές μέχρι και 50% χαμηλότερες από αυτές των σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ κάθε Σάβαβτο περίπου 1.8000 καταναλωτές επισκέπτονται την συγκεκριμένη αγορά και βρίσκουν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η επιλογή των περιοχών

Τα κριτήρια επιλογής των περιοχών από τις οποίες αρχίζει ο θεσμός των αγροτικών λαϊκών είναι να βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ώστε τα μεταφορικά να είναι χαμηλά, να είναι δυναμικές οι ομάδες των παραγωγών και να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων.

Οι βασικές διαφορές των Farmer's markets από τις λαϊκές αγορές είναι δύο. Πρώτον ότι επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο παραγωγοί, συνεταιρισμοί ή και ολόκληρες ομα΄δες παραγωγών και πολλοί έμποροι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λεωνίδα Ραβανό.

Δεύτερον στις Farmer's Market ενεργό ρόλο έχει και ο δήμος τόσο στον εντοπισμό του χώρου στέγασης όσο και στην οργάνωσή του.