ΕΛΛΑΔΑ

Το Συμβούλιο Επικρατείας καταργεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες

Το Συμβούλιο Επικρατείας καταργεί το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις δύο επίμαχες διατάξεις που αφορούν την ιθαγενοποίηση αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας αλλά και το δικαίωμα των αλλοδαπών να συμμετέχουν ως υποψήφιοι ή ως ψηφοφόροι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Βάσει του νόμου Ραγκούση περίπου 266.250 αλλοδαποί απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι δύο διατάξεις του νόμου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται με βάση το Σύνταγμα μόνο στους Έλληνες πολίτες. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να επεκταθεί σε αλλοδαπούς ούτε για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης παρά μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτήρισε ουσιαστικά ανίσχυρες τις επίμαχες διατάξεις του νόμου Ραγκούση 3838/2010 με βάση τις οποίες αλλοδαποί που πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούσαν να εκλέγουν και να εκλέγονται σε θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων, όπως συνέβη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί κυβέρνησης Παπανδρέου.