ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ στην Πάτρα: Του αφαίρεσαν σκουλήκι από το μάτι

ΣΟΚ στην Πάτρα: Του αφαίρεσαν σκουλήκι από το μάτι

Είχε ολοζώντανο σκουλήκι μέσα στο μάτι! Είναι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις και στα τοπικά ιατρικά χρονικά δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί.

Ο λόγος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dete.gr, για την λεπτή επέμβαση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείου του Ρίου για την αφαίρεση του... σκουληκιού από το μάτι ενός ηλικιωμένου από το Μεσολόγγι!

Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόσμος", τον 63χρονο ασθενή μετέφεραν συγγενείς στην οφθαλμολογική κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος έχοντας στην κυριολεξία τρομοκρατηθεί από αυτό που έβλεπαν. Το οποίο, όπως είπαν στους γιατρούς, ήταν κάτι απροσδιόριστο διότι ναι μεν έμοιαζε με σκουλήκι που κουνιόταν εντός του ματιού - και μάλιστα έντονα - αλλά επειδή αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι όντως πρόκειται για κάτι τέτοιο, δεν ήξεραν τι να υποθέσουν. Όσο για τον ηλικιωμένο, εκείνος ήταν γενικώς σε καλή κατάσταση αισθανόμενος όμως την ενόχληση στο μάτι του όπου βρισκόταν και εκινείτο το σκουλήκι.

Τον ανέλαβε μία νεαρή ειδικευόμενη γιατρός της οφθαλμολογικής η οποία επιβεβαίωσε στους συγγενείς πως πρόκειται για σκουλήκι και μάλιστα ζωντανό, γνωρίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αλλά σπανίζουν ανά τον κόσμο και τις συναντά κανείς σε χώρες όπως την Αφρική ή την Ινδία. Στην περιοχή πάντως της δυτικής Ελλάδας δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο ποτέ, ούτε στο νοσοκομείο του Ρίου έχει γίνει γνωστή μία ανάλογη περίπτωση. Παρ' όλα αυτά, η ειδικευόμενη γιατρός δεν έχασε το κουράγιο της. Και αντιθέτως, αποδείχθηκε πολύ θαρραλέα και ικανή, ξεκινώντας τη διαδικασία της μικροεπέμβασης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα αλλά από κάποιο πολύ... σταθερό χέρι μιας και είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Και η γιατρίνα τα κατάφερε! Απομάκρυνε το ζωντανό σκουλήκι, (μήκους αρκετών εκατοστών), από το μάτι του ηλικιωμένου, χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ζημιά.

Θα... πήγαινε στον εγκέφαλο!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο συναντά κανείς παρόμοιες περιπτώσεις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλες αφορούν άλλες χώρες. Λέγεται ότι τα ζωντανά σκουλήκια αναπτύσσονται μέσα στον οργανισμό από κακή διατροφή. Ο κίνδυνος είναι άμεσος μιας και το σκουλήκι έχει τη δυνατότητα να κινηθεί εντός του σώματος. Όταν μάλιστα βρίσκεται στην περιοχή του ματιού το πιθανότερο είναι να κατευθυνθεί προς την περιοχή του εγκεφάλου, γεγονός που συνεπάγεται άμεσο θάνατο. Κίνδυνος δηλαδή τον οποίο προφανώς διέτρεχε άμεσα ο ηλικιωμένος ασθενής από το Μεσολόγγι. Ωστόσο στην περίπτωσή του όλα έληξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ήδη έχει πάρει εξιτήριο και έχει επιστρέψει στην οικία του.