ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος κατά της γρίπης

Εμβολιασμός, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος κατά της γρίπης

Χρειάζεται προφύλαξη και τήρηση των κανόνων υγιεινής

Χαμηλά βρίσκονται ακόμη τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας, όμως η έξαρση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προαναγγέλλει τι έρχεται και στη χώρα μας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πρώτη αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ασθένειας, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενώ ακολουθούν η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αποφυγή χώρων με συνωστισμό, για την μετάδοση των ιώσεων.

Ειδικά οι ενήλικες που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά, κάτω των 3 ετών, είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν ώστε να τα προστατεύσουν από τυχόν μετάδοση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, όπως και πέρυσι την ίδια περίοδο, όμως παρατηρείται αύξηση των επισκέψεων στο γιατρό από την πρώτη εβδομάδα του έτους, σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του 2012.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, σε ένα σύνολο 144 δειγμάτων που ελέγχθηκαν από τα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, επιβεβαιώθηκε μόνο ένας ιός γρίπης τύπου Β, ένας τύπου Α Η3Ν2 και ένας Α Η1Ν1. Ο ασθενής με τη γρίπη τύπου Β, χρειάστηκε νοσηλεία σε εντατική και κατέληξε.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα τέλη του μηνός έως τα μέσα Μαρτίου.

Αντίθετα, σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη στις ΗΠΑ που μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε νωρίτερα από την αναμενόμενη περίοδο και τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή της, στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες. Επίσης, στην Ευρώπη, η γρίπη αυξάνεται στις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, προϊδεάζοντας για τον ερχομό της και στη χώρα μας.

Τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι αυτά που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί στα εργαστήρια αναφοράς και στη χώρα μας, δηλαδή του των τύπων Β και από τους τύπους Α ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζοντας ότι κάθε χρόνο υποστηρίζει τρία συστήματα επιτήρησης για τη γρίπη από τον Οκτώβριο ως το Μάιο, σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Ο ιός ευνοείται το χειμώνα, λόγω του κρύου, και γι΄ αυτό η πρόληψη περιλαμβάνει:

Έγκαιρο εμβολιασμό, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).

Τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και αποφυγή συγχρωτισμού με πολύ κόσμο, ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα της ίωσης και χρήση αντιγριπικών φαρμάκων, εάν τα συστήσει ο γιατρός, το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση της ίωσης με εργαστηριακές εξετάσεις.