ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Δείτε που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Ραγδαία μεταβολή του καιρού από το πρωί της Πέμπτης και από τα δυτικά με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή στα δυτικά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ, ενώ το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις /παγετός).

Ειδικότερα:

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.