ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κυνηγούν φοροκλέφτες ενώ ταλαιπωρούν όσους τα δηλώνουν!

Δεν κυνηγούν φοροκλέφτες ενώ ταλαιπωρούν όσους τα δηλώνουν!

Απίστευτη ταλαιπωρία για του Έλληνες του εξωτερικού που μετέφεραν χρήματα. Καλούνται να έρθουν στην Ελλάδα και να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστειλαν στη χώρα που διαμένουν, ακόμη κι αν τα ποσά δεν είναι μεγάλα!

Την απίστευτη ταλαιπωρία που εδώ και λίγο καιρό υφίσταται από το ελληνικό Δημόσιο διηγείται ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης που ζει τα τελευταία 30 χρόνια στη Γερμανία. Μια ταλαιπωρία που, απ’ ότι μαθαίνουμε, αφορά και σε άλλους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε εμβάσματα. Μια ταλαιπωρία που είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία προσπαθούν οι εφορίες να ελέγξουν το μαύρο χρήμα. Στην προσπάθεια να μαζευτεί χρήμα, μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί και αθώοι κυνηγιούνται ανελέητα.

Η ιστορία του κ. Μιχαηλίδη έχει ως εξής: Το 1982 έφυγε από την Ελλάδα για τη Γερμανία και έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί. Τα τελευταία χρόνια, πριν την κρίση, μετέφερε χρήματα πίσω στην πατρίδα με σκοπό κάποια στιγμή να αγοράσει ένα εξοχικό σπίτι για τα τρία παιδιά του. Όταν, όμως η Ελλάδα μπήκε στη δίνη του Μνημονίου, το 2011, φοβήθηκε για τις καταθέσεις του και έστειλε με έμβασμα τα χρήματά του πίσω στη Γερμανία. Παράλληλα, την ίδια περίοδο κληρονόμησε ένα ποσό 110.000 ευρώ από μια θεία του, για το οποίο πλήρωσε το φόρο κληρονομιάς και το έστειλε κι αυτό στη Γερμανία.

Το σύνολο του εμβάσματος έφτασε περίπου τις 140.000 ευρώ, ξεπέρασε δηλαδή το όριο των 100.000 που ο ΣΔΟΕ ελέγχει για πιθανότητα μεταφοράς μαύρου χρήματος και, όπως ήταν λογικό, ο κ. Μιχαηλίδης κλήθηκε από την Β’ Εφορία Θεσσαλονίκης να δικαιολογήσει τα λεφτά αυτά. Εκεί ξεκινάει και η ταλαιπωρία του.

Κατ’ αρχάς δεν δέχονταν τα χαρτιά του από τη Γερμανία και του ζήτησαν να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα και να ρυθμίσει το θέμα. Όταν το έπραξε, η εφορία δέχτηκε τα δικαιολογητικά του μόνο για την κληρονομιά και όχι για το υπόλοιπο ποσό. Παρ’ ότι ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994 επιτρέπει σε κάθε πολίτη της που ζει σε άλλη χώρα από αυτήν της οποίας είναι πολίτης τη μεταφορά του ποσό ως και 10.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά κάθε φορά που μετακινείται από τη μία χώρα στην άλλη, οι εφοριακοί στην Θεσσαλονίκη ενημέρωσαν τον κ. Μιχαηλίδη ότι δεν ισχύει αυτό και ότι θα έπρεπε κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα να έχει στείλει τα χρήματα με τραπεζικό έμβασμα και όχι να τα μεταφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Μιχαηλίδης επέστρεψε στη Γερμανία άπραγος και τώρα απλά περιμένει το πρόστιμο που θα του ορίσει η εφορία. Έχει, βάλει, βέβαια δικηγόρους στην Ελλάδα να ασχοληθούν με το ζήτημα, αλλά η ταλαιπωρία που υπέστη και το άγχος που ζει αυτές τις μέρες είναι αφάνταστο. Καταλαβαίνει ότι έχει θυματοποιηθεί επειδή είναι εύκολη λεία και επειδή δεν είχε ιδέα για το πώς μπορεί κανείς να μπλέξει με το Δημόσιο από το πουθενά, καθότι έχει ζήσει την περισσότερη ζωή του στο εξωτερικό και δεν γνωρίζει της… ελληνικές συνήθειες. Ωστόσο, όση αδικία κι αν νιώθει, δεν μπορεί να πράξει και πολλά. Το ελληνικό κράτος είναι ανελέητο για μία ακόμη φορά.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πριν τη κατάρρευση

Tο ταμείον είναι... μείον

Ο Τόμσεν προειδοποιεί: Αν δεν χτυπήσετε την φοροδιαφυγή θα πάρω μέτρα